Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. rujna 2022.

'Mama, boli me trbuh': Rečenica koju ne smiješ ignorirati

Foto: Guliver ; bolovi u trbuhu mogu biti vezani za stres i anksioznost
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. Nicole Sawangpont Pattamanuch, gastroenterolog iz Dječje bolnice u Seattleu objašnjava koji su bolovi u trbuhu vezani za stres i anksioznost, preporučuje tehnike koje mogu ublažiti djetetovu nelagodu, ali i koji simptomi trebaju zabrinuti roditelja

"Mama, boli me trbuh", riječi su koje djeca često izgovaraju. Zašto baš tu rečenicu? Nije neobično za djecu da se žale na bol u trbuhu na početku školske godine, prije velikog ispita ili neke izvedbe - kada su stres i tjeskoba na puno višoj razini. Iako se neki roditelji neće zabrinuti zbog toga, drugi će se osjećati nesigurno kako riješiti bol svog djeteta. 

Dr. Nicole Sawangpont Pattamanuch, gastroenterolog iz Dječje bolnice u Seattleu objašnjava koji su bolovi u trbuhu vezani za stres i anksioznost, preporučuje tehnike koje mogu ublažiti djetetovu nelagodu, ali i koji simptomi trebaju zabrinuti roditelja.

Možda te zanima... 7 znakova zbog kojih se trebaš zabrinuti ako dijete boli trbuh Vrtić

Prema istraživanju PLOS One o bolovima u abdomenu u dječjoj dobi, kronična bol je uobičajeni problem u djetinjstvu, s učestalošću poremećaja od 0,3 do 19 posto kod školske djece u Sjedinjenim Državama i Europi. Međutim, kod gotovo 90 posto ove djece ne postoji dijagnosticirana bolest povezana s ovim simptomima. "Osobe s funkcionalnim bolovima u trbuhu (bolovi bez točne uzročne dijagnoze) imaju preosjetljivi živčani sustav zbog ranih životnih događanja, prethodnih operacija, akutnih infekcija ili nepodnošenja hrane", kaže dr. Pattamanuch. "Ako mozak smatramo prijemnikom i zvučnicima, to nam pomaže da shvatimo kako funkcioniraju crijeva. Bol u crijevima odlazi u kralježnicu, koja prenosi signale u mozak. Djeca koja su pod stresom, fizičkom ili emocionalnom, često će na svom stereo prijemniku imati okrenuti gumb. Kako mozak prima i tumači signal boli jako je povezano s našim emocionalnim stanjem", objašnjava dalje.

Kako na vrijeme prepoznati i liječiti zatvor kod djeteta

U svojoj praksi, Pattamanuch vidi puno djece s funkcionalnim bolovima u trbuhu. "Ova djeca dobro jedu i dobivaju normalno na težini. Osjećaju bol, ali u cjelini funkcioniraju dobro, odlaze u školu i spavaju noću", dodaje. U prvom posjetu djece koja imaju bol u trbuhu sa simptomima kao što su konstipacija, proljev, mučnina ili povraćanje liječnica uvijek pita roditelje misle li da je glavni faktor stres. To uključuje stres u kući, školi i društvu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Oko polovice roditelja s kojima se susrećem obično su svjesni da njihova djeca doživljavaju puno stresa, ali žele potvrditi kod liječnika da dijete nema nikakav medicinski problem. Druga polovica ne povezuje da stres može biti povezan s boli. Simptomi koji pokazuju veliku disfunkciju su razlog za zabrinutost. Vrlo je važno proći medicinsku obradu", kaže dalje.

škola tuga Možda te zanima... 'Boli me trbuh, ne mogu u školu' Školarci

Tehnike suočavanja i vježbe koje mogu pomoći djeci

S funkcionalnom boli u trbuhu ne postoji određeno liječenje ili lijek koji se može uzimati. "Više se radi o pomaganju toj djeci da nauče tehnike suočavanja i identificiraju uzroke koji pogoršavaju njihove simptome. Djeca možda trebaju specijalistički pregled kod psihologa kako bi se provjerilo metalno i emocionalno zdravlje", kaže dalje liječnica. Često s djecom radi na jednostavnim tehnikama koje mogu prakticirati kod kuće i primijeniti u svakodnevnom životu kako bi ublažili nelagodu koja se stalno ponavlja:

  • čaj od metvice: šalica ovog čaja može pomoći kod umirivanja želuca i osjećaja mučnine
  • prakticiranje pozornosti: ležanje u tihoj prostoriji i slušanje otkucaja srca može djetetu omogućiti da smanji stres koji im je u glavi. Također može smanjiti krvni tlak i otkucaje srca.
  • redovito vježbanje: uobičajeno je da se djeca zbog nelagode povuku iz aktivnosti. Ako postanu izolirana, to bi moglo pogoršati stanje. Važno je paziti na njihove simptome i nastavak fizičke tjelovježbe. Svakodnevna vježba može pomoći djeci da oslobode stres, budu više oprezni tijekom dana i dobro spavaju.

"Mislim da se dovoljno ne govori o važnosti veze između uma i 'trbuščića'. Što se više budemo educirali kako to funkcionira, imamo veće šanse da djeca nauče vještine kako bi imale sretne i zdrave živote", objašnjava na kraju Pattamanuch.

Možda te zanima... Dječje emocije: 'U redu je izraziti ljutnju, ali na primjeren način' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.