Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. veljače 2020.

Kako utješiti dijete koje je svjedočilo nesreći

Foto: Shutterstock ;Kako postići da dijete postane, ali i ostane motivirano za rad i suradnju?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glavna poruka trebala bi biti: "Opasnost je prošla, nisi sam", a osim toga roditelji bi djetetu trebali objasniti što se dogodilo jer neizvjesnost i neznanje pojačavaju stres kod djeteta

Kada dijete svjedoči nesreći najvažnije je da mu roditelji pruže osjećaj sigurnosti. Glavna poruka trebala bi biti: "Opasnost je prošla, nisi sam", prema njemačkom udruženju za dječju i adolescentsku psihijatriju. Osim toga roditelji bi djetetu trebali objasniti što se dogodilo jer neizvjesnost i neznanje pojačavaju stres kod djeteta, ističu stručnjaci.

Ako djeca imaju fizičke simptome, primjerice tresu se ili hiperventiliraju, roditelji trebaju objasniti da je to normalna reakcija. Tako će djeca znati da će takvo stanje proći i da ga ne trebaju skrivati ili potiskivati.

Možda te zanima... Izmišljeni prijatelji otkrivaju dječje interese i strahove Vrtić

Djeci nije nužno potrebna profesionalna pomoć da bi prevladala nesreće i druga izvanredna stanja, no događaj na njih može ostaviti traga dugo vremena pa ih roditelji trebaju pozorno promatrati i potražiti pomoć ako bude potrebno. Isto se odnosi i na roditelje ako se ne mogu nositi s okolnostima i stoga ne mogu pružiti potporu djeci.

Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu

Možda te zanima... Dječje emocije: 'U redu je izraziti ljutnju, ali na primjeren način' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.