Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. srpnja 2020.

Kakav je odgoj 'snježne ralice' i kako utječe na djecu?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čini se da se stilovi roditeljstva uvijek razvijaju i prilagođavaju vremenima u kojima se nalazimo. No, 'snježna ralica' stil je roditeljstva i odgoja djece koji je zaživio u posljednjih nekoliko godina

Što je to 'ralica' roditeljstvo?

U osnovi, to je vrsta odgoja kada roditelji izbace sve prepreke koje stoje na putu djetetu prema jasnoj budućnosti.

"To je osjećaj roditelja da je njihov posao osigurati da im djeca ne dožive nikakve prepreke i nikakvu nesreću ili negativne emocije", kaže licencirana psihologinja Nicole Beurkens. Roditelji uklanjaju bilo kakvo negativno iskustvo kod djece jer im je teško vidjeti kako njihovo dijete doživljava negativne emocije.

"To je prirodan instinkt, roditelji žele pomoći i tako pokušavaju popraviti stvari za svoju djecu barem u prvih nekoliko godina njihova života. Boli ih gledati kako se bore, pa su skloni preuzimanju stvari u svoje", kaže dr. med. Sarah Cohen obiteljska, dječja i adolescentska psihijatrica.

"Također, puno je lakše jednostavno učiniti stvari umjesto djece jer tako roditelji izbjegnu uznemirenost", tvrdi. Treba napomenuti da takav odgoj nije puno drugačiji od helikopter odgoja (kada roditelj stalno lebdi oko svog djeteta, nadgledajući sve njegove svakodnevne aktivnosti) i u stvari, mnogi se stručnjaci slažu da je to samo još jedna od verzija. Međutim, ralica odgoj više je povezano s imućnim obiteljima gdje roditelji imaju vremena za rješavanje bilo kakvih problema s kojima se dijete suočava.

mama dijete plaža Možda te zanima... 'Helikopter' majke stavljaju dijete na prvo mjesto, ali tako narušavaju svoje zdravlje Roditelji

Koji su znakovi takvog roditeljstva?

Nije uvijek lako prepoznati jeste li se uvukli u ovakvo ponašanje. Možete tu i tamo pokazati karakteristike ovakvog roditelja, što ne znači odmah da na taj način odgajate dijete.

"Takvo ponašanje najčešće se može vidjeti u školi: 'Idem razgovarati s ravnateljem da vidim zašto je dobio takvu ocjenu", tvrdi Beurkens. Isto tako znak može biti i kada roditelj volontira u školi, pa može uskočiti djetetu u bilo kojem trenutku pod krinkom pomaganja učitelju, a prava motivacija je zapravo da žele biti tu da riješe probleme. To se također manifestira i u odnosima s prijateljima, vršnjacima djeteta, kada se roditelji previše uključuju u njihove odnose.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kakav je učinak na djecu?

Djeca se moraju suočiti s izazovima u vlastitom životu kako bi postali odgovorna i dobro prilagođena odrasla osoba. Roditeljstvo ralice u osnovi ograničava ove slučajeve rasta i potencijalno zaustavlja njihovu zrelost i sposobnost rješavanja poteškoća.

"Mnogo je posljedica. Oni ne razmišljaju o tome kako riješiti vlastite probleme, toleriraju negativne osjećaje i ne razvijaju otpornost koja je potrebna u životu", kaže Beurkens. I na kraju, oni ne rastu kako bi postali sposobni i kompetentni.

Učinak na djecu može se manifestirati na mnoštvo načina, neki od njih su:

  • Tjeskoba kod izvršavanja obveza
  • Pritisak kod postizanja ciljeva
  • Osjećaj krivice
  • Osobno shvaćanje neuspjeha
  • Lako su isfrustrirana ili ljuta
  • Imaju smanjene vještine rješavanja problema
Možda te zanima... Četiri tipa roditelja i njihovi odgojni stilovi: Koji si ti? Školarci

Kako roditelji mogu to ispraviti?

Pustite djecu da nekada ne uspiju. Tako roditelj svojem djetetu daje uvid u posljedice, što će se dogoditi ako se ne trude dovoljno, ako ne uče, preskaču trening, posvađaju se s prijateljem ili jednostavno pogriješe. 

"Jedan od najvažnijih načina na koji djeca postaju odgovorne odrasle osobe je kada nauče da mogu prevladati i upravljati izazovima. Niti jedan dobar roditelj ne bi pogledao dijete i rekao mu: 'Nesposoban si', ali to je poruka koju mu šaljete ako ga odgajate na ovaj način", objašnjava Beurkens. Način da se riješi taj problem je vrlo jednostavan. Roditelji trebaju naučiti nositi se s vlastitom nelagodom.

"Znam da nije ugodno gledati kako vaše dijete prolazi kroz neke stvari, ali niste loš ili zloban roditelj ako dopustite svom djetetu da se samo bavi sa svojim problemima. A neki roditelji to ne znaju ili ne shvaćaju. Dakle, tu lekciju moramo naučiti: Vi niste loš roditelj i, zapravo pomažete svom djetetu tako što im dopuštate da se bave time", naglasila je.

To, naravno, ne znači da nikada ne trebate pomagati svojoj djeci - budite tu za njih, slušajte ih, brinite se za njih i savjetujte ih. Ali onda neka 'uzmu omču' i budu neovisni; a zatim ih promatrajte kako to rade. Dobra stvar za reći djeci u tim trenucima je: 'Razumijem da prolaziš kroz stvarno težak period i shvaćam da se osjećaš loše, ali znam da ćeš to riješiti' - savjetovala je.

Ovo je također sjajan način da potaknete i naučite djecu kada i kako otići nekome kad im treba pomoć: 'Naučite dijete da traži pomoć', kaže Cohen. To znači da se postavite tako da, iako očekujete da prvo isprobaju sva rješenja, uvijek budete u blizini i po potrebi na raspolaganju da im pomognete, piše Mind Body Green.

Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka u odgoju djece koje većina roditelja radi Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.