Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. veljače 2022.

Najčešće roditeljske greške u odgoju koje mogu loše utjecati na dijete

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki od ovih postupaka mogu izazvati ne samo pad samopoštovanja, nego i prkos kod djeteta, jer će se osjećati emocionalno povrijeđeno i uznemireno. Dijete će imati osjećaj da si ga povrijedila i imati potrebu boriti se s tim

Postoje greške koje roditelji mogu počiniti u odgoju koje uvelike mogu utjecati na djetetovo samopoštovanje. Ukratko, ako nisi svjesna nekih pogrešaka u vlastitom ponašanju, možeš bitno utjecati na to kako dijete vidi sebe, kako odlučuje i kako se nosi s izazovima odrastanja, upozorava psiholog, dr. Jeffrey Bernestein, u kolumni na portalu Psychology Today.

Vrlo je važno osvijestiti te greške, kaže. Neke od njih popisao je u svojoj knjizi 'Deset dana do manje prkosnog djeteta', a ovo je izbor četiri primjera roditeljskog ponašanja koji mogu negativno utjecati na djetetovo samopoštovanje: 

Vikanje i udaranje

Ništa ne utječe na djetetovo samopoštovanje kao vikanje i batine. Time pokazuješ lošu kontrolu impulsa i šaljemo djetetu jako lošu poruku. Naravno, većina roditelja u nekim situacijama ne može ili ne zna drugačije, pa se mnogima vjerojatno dogodilo da su vikali na dijete ili da su mu opalili jednu po guzi, ili pljusku. 

Možda te zanima... Što zapravo radiš svom djetetu dok vičeš na njega? Vrtić

Može ti se činiti da si tako i uspjela disciplinirati dijete, no učinak će trajati kratko. Umjesto pozitivne reakcije, dobit ćeš dijete koje ima sve slabije samopoštovanje, sve je nesigurnije i sve manje sposobno za konstruktivan razgovor i izgradnju samopoštovanja kroz interakciju s tobom. 

Vraćanje na probleme

Jednom kad se problem ili nesporazum riješe, nemoj se više vraćati na njega. Daj djetetu priliku da krene iz čistog starta. Osnaži ga da krene dalje unatoč pogreškama, da nešto nauči iz njih i ostavi ih iza sebe. Jedino tako možeš odgojiti samouvjereno dijete koje će shvaćati važnost dobrih izbora i prirodno manje biti sklono da ponavlja loše stvari. 

Maltretiranje krivnjom

Jedna je stvar pitati dijete kako bi se osjećalo da doživi nešto što ste vi doživjeli od njega, a druga inzistirati na tome do krajnjih granica, da biste mu nametnuli krivicu zbog njegovih misli, osjećaja ili postupaka. Roditelji koji koriste krivnju za kontrolu djece dovest će do toga da djeca otupe.

Možda te zanima... 7 učinkovitih savjeta za discipliniranje male djece Vrtić

"Imao sam klijenticu koja je napala svog sina nakon što joj je susjed rekao da ga je vidio s društvom koje puši marihuanu. Navalila je na njega s pitanjima poput: 'Shvaćaš li koliko mi je neugodno kad tako nešto čujem?, te 'Jesi li svjestan da si time potpuno uništio moje povjerenje?'. No, kad se uspjela primiriti i zaliječiti svoj ego, pomogao sam joj da nauči kako da sa sinom razgovara mirnije i pruži sinu ono što mu stvarno treba: podršku i razumijevanje. uspjeli su riješiti probleme i izgraditi povjerenje. Tako je i Harold pomalo izgubio interes za loše društvo koje ga je navelo na drogu", priča dr. Bernstein.

Sarkazam u razgovoru

Upotreba sarkazma šteti djetetovom samopouzdanju jer se osjeća osramoćeno. Ako želiš učinkovito komunicirati s djetetom, izbjegavajte sarkazam, jer dijete u vašem tonu ne osjeća ono što bi trebalo - razumijevanje, poštovanje i nastojanje da mu pomogneš nositi se sa svojim greškama. 

Kako komunicirati s djetetom?

Neki od ovih postupaka mogu izazvati ne samo pad samopoštovanja, nego i prkos kod djeteta, jer će se osjećati emocionalno povrijeđeno i uznemireno. Dijete će imati osjećaj da si ga povrijedila i imati potrebu boriti se s tim. Naravno, najlakše je reći: 'neću nikad više', no postoje situacije u kojima lako upadnemo u stare obrasce. 

Možda te zanima... Ne želiš odgojiti razmaženo dijete? Ovih 10 stručnih savjeta mogli bi ti pomoći u tom Vrtić

"Sjećam se primjera samohranog oca koji je imao naviku vikati na sina, i kod kuće, a posebno na nogometnim treninzima.  Čak i kad je Anthony primio nagradu na terenu, Sal to nije priznao, već mu je zamjerao da je mogao biti bolji. No, radio je na sebi i uspio mirno porazgovarati sa sinom. Ispričao mu se, rekavši: 'Oprosti što sam bio tako sarkastičan. Moraš znati da sam bio presretan kad si dobio nagradu i da sam jako ponosan na tebe. Čast mi je što sam tvoj otac'. Anthony je bio presretan", priča dr. Bernstein. 

Dakle, čak i kad ti se dogodi da pogriješiš, važno je to prepoznati i nastojati ispraviti, jer tako djetetu primjerom pokazuješ kako se vratiti na pravi put te pružaš priliku za to da njegovo samopoštovanje, zbog tvoje isprike i poštovanja koje si tako iskazala, pomalo raste.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.