Roditelji Sretna mama 25. kolovoza 2016.

'Helikopter' majke stavljaju dijete na prvo mjesto, ali tako narušavaju svoje zdravlje

mama dijete plaža
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psiholozi kažu da su takve majke perfekcionistkinje koje žele najbolje za svoju djecu pod svaku cijenu, a često su potpuno nezadovoljne drugim aspektima svog života. Stoga ulogu majke vide kao jedini način da se ostvare i zapostavljaju sve ostalo

Intenzivno majčinstvo može negativno utjecati na psihičko zdravlje majki, zaključili su američki znanstvenici istražujući ponašanje majki djece mlađe od pet godina.

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

Psiholozi ovakve majke koje su potpuno posvećene djeci i njihovom odgoju nazivaju "helikopter majkama". One vjeruju da su majke mnogo bolji roditelji od očeva i da se samo one mogu na pravi način brinuti o djeci i njihovim potrebama. Zbog takvog stava vrlo često ne dopuštaju drugima da se brinu, a ponekad ni da su u kontaktu s njihovim potomcima.

Prezaštićena djeca svijet doživljavaju kao opasno mjesto

Uloga majke jedini način da se ostvare

Stručnjaci upozoravaju da je ovakav način odgoja pogrešan i da stalnim nadzorom i brigom nad djetetom ne samo da im ne pomažu, već čine da njihova djeca odrastaju nespremna za samostalni život koji ih neminovno jednog dana očekuje. Psiholozi kažu da su takve žene perfekcionistkinje koje žele najbolje za svoju djecu po svaku cijenu, a često su potpuno nezadovoljne drugim aspektima svog života. Stoga ulogu majke vide kao jedini način da se ostvare i zapostavljaju sve ostalo.

Fokusiranost samo na bebu ugrožava partnerski odnos

Jedna od četiri ispitanice pokazala je znakove depresije, a većina njih koje su zaposlene tvrde da je majčinstvo stresnije od posla. Mnoge majke misle da ih to čini boljim roditeljem i spremne su žrtvovati svoje psihičko zdravlje u želji da njihova djeca napreduju. Ali u stvarnosti ta ideja može imati potpuno suprotne efekte.

Roditeljstvo nam pada teže od nezaposlenosti i razvoda

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.