Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. kolovoza 2022.

Istraživanje: Evo zašto djetetu treba popodnevni san

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Popodnevni san nije samo pauza za roditelje. Novo istraživanje otkrilo je kako dnevni odmor ima značajne prednosti za razvoj predškolaca

Vjerojatno znate da popodnevni san mališana za vas znači vrijeme kad možete puno toga napraviti ili ako imate sreće, odmoriti se. Bilo kako bilo, drijemanje djeteta omogućuje vam da napokon nešto stignete i napraviti. No, problem je u tome što mnoga djeca ne vole popodnevni san, a tjerati ih na nešto što ne žele, često nije vrijedno te muke.

Ipak, novo istraživanje objavljeno u časopisu Child Development otkrilo je kako je popodnevni san povezan s razvijanjem jezičnih vještina kod predškolaca, što je velika motivacija za provođenje istoga. Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni promatrali su 39 tri-godišnjaka i utvrdili kako su oni koji su spavali preko dana, imali bolje razumijevanje učenja novih riječi dan kasnije.

  Možda te zanima... Sve tajne popodnevnog sna od rođenja do vrtićke dobi Beba

"Postoji puno dokaza da različite faze sna doprinose boljem pamćenju, a jedna od važnijih faza je sporovalno spavanje, koje je jedan od najdubljih oblika sna", objasnila je Rebecca Gomez, koja je provodila istraživanje. Također je dodala: "Ono što je stvarno važno u vezi ove faze je da se u mozgu ponavljaju sjećanja za vrijeme sna, tako da ritmovi koji se javljaju tijekom sporovalnog spavanja, zapravo reaktiviraju te obrasce uspomena i time ih jačaju."

Ove činjenice vrijedne su razmatranja popodnevnog sna ukoliko ga već ne prakticirate. Čak i ako ne uspijete vaše mališane nagovoriti na dnevni odmor, dobra vijest je da je, prema znanstvenicima, važna ukupna količina sna koje dijete dobiva u roku od 24 sata. Stoga, za djecu predškolske dobi, roditelji bi trebali težiti cjelokupnom snu dužine od 10 do 12 sati.

Možda te zanima... Popodnevni san: Što učiniti kad dijete treba, a ne želi spavati? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.