Beba Razvoj u 1. godini 29. srpnja 2022.

Znanstvenici otkrili koliko sati sna je djeci zaista potrebno, brojka će te iznenaditi

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači kažu da mala djeca koja spavaju najmanje 10 sati po noći imaju bolji prijelaz u vrtić. Stručnjaci, međutim, ističu da mnoge moderna obitelji imaju problema s odvođenjem djece u krevet na vrijeme.

Kvalitetan san je nevjerojatno važan za zdravlje i razvoj djece, a znanstvenici kažu da mala djeca koja spavaju najmanje 10 sati po noći imaju brojne prednosti, a jedna od njih je i bolja prilagodba na vrtić. To je značajno kada uzmete u obzir da više od polovice djece u Sjedinjenim Državama u dobi od 6 do 17 godina spava manje od 9 sati noću. 

U svojoj studiji, istraživači su rekli da je djeci koja su spavala 10 sati ili više noću bilo lakše tijekom prve godine vrtića, društveno i emocionalno. Također su izvijestili da su djeca s dovoljno sna imala bolji angažman u učenju i bolja akademska postignuća od djece koja su spavala manje od 10 sati noću.

"Ova su otkrića još jedna potvrda široko rasprostranjenog stava da je san neophodan za naše cjelokupno funkcioniranje", rekla je za Healthline Michelle Hintz, PsyD, dječja i obiteljska psihologinja s Floride. “San je važan za regulaciju našeg apetita, hormona i imunološkog sustava. Za djecu, spavanje također doprinosi emocionalnoj regulaciji, toleranciji frustracije i općem raspoloženju. Svaki roditelj može potvrditi da zna kada je njegovo dijete preumorno, a to nije zabavno.”

Kvalitetan san je nevjerojatno važan za zdravlje i razvoj djece. Podaci recentnih studija pokazuju da primjerice, u Sjedinjenim Državama, čak više od polovice djece između 6 i 17 godina spava manje od 9 sati tijekom noći, a stručnjaci navode da su takvi podaci zabrinjavajući. U jednom istraživanju, znanstvenici su utvrdili da djeca koja adekvatno spavaju kasnije pokazuju bolje rezultate u učenju kao te imaju bolji akademski uspjeh u odnosu na djecu koja su noću spavala manje od 10 sati.

“Ova su otkrića još jedna potvrda široko rasprostranjenog stava da je san neophodan za naše sveukupno funkcioniranje”, rekla je za Healthline Michelle Hintz, dječja i obiteljska psihologinja s Floride. “San je važan za regulaciju našeg apetita, hormona i imunološkog sustava. Za djecu, spavanje također doprinosi emocionalnoj regulaciji, toleranciji frustracije i općem raspoloženju. Svaki roditelj može potvrditi da zna kada je njegovo dijete preumorno, a to nije zabavno.”

 

Zašto neka djeca imaju probleme sa spavanjem?

Stručnjaci kažu kako postoji mnogo razloga zašto neka djeca imaju problema sa spavanjem. “Mogu postojati užurbane obiteljske rutine navečer, aktivnosti poslije škole itd.”, objašnjava psihologinja Hintz. “Ovo se može pogoršati kada obitelji imaju oba roditelja koja rade do kasnih sati i više djece s mnogim izvanškolskim aktivnostima. Roditeljski rasporedi često zahtijevaju da djeca pohađaju programe poslije nastave do 17 ili 18 sati, nakon čega slijedi trčanje na aktivnosti, večera, kupanje, a zatim spavanje. Za neke obitelji, odlazak u krevet prije 21 sat gotovo je nemoguće.”

Međutim, stručnjaci se slažu da bi roditelji trebali obratiti posebnu pozornost na vrijeme provedeno ispred ekrana, odnosno na korištenje računala, gledanje televizije ili korištenje pametnog telefona neposredno prije spavanja. Istraživanja su pokazala vezu između vremena ispred ekrana i poremećaja sna i učenja.

“Za djecu mlađe dobi, higijena spavanja je odgovornost roditelja”, smatra psihologinja. “Srećom, to nije teško postići jer smo stvorenja navike i živimo u rutini. Djeca napreduju u dosljednosti. Jedna od najvažnijih preporuka je izbacivanje elektronike i ekrana (bilo koje vrste) najmanje 30 minuta prije spavanja. To znači odabrati nešto drugo osim pridružiti se svom djetetu u epizodi crtanog filma prije nego što ugasite svjetla.”

S ovim promišljanjima slaže se i dr. Rebekah Diamond, pedijatar u New Yorku i docentica pedijatrije na Sveučilištu Columbia. “Bezbrojni su razlozi zbog kojih san može biti neadekvatan ili loše kvalitete. Zdravstvena stanja te različiti stresori mogu uzrokovati probleme sa spavanjem. Dosljedno vrijeme odlaska na spavanje s ustaljenim rutinama spavanja, ograničavanje vremena ispred ekrana u spavaćoj sobi te rad na promicanju sna neki su od najvažnijih koraka koje roditelji trebaju poduzeti u optimizaciji sna svog djeteta,” rekla je Diamond.

Savjeti stručnjaka za bolju “higijenu” spavanja

“U naporima za promicanje povoljnog prijelaza na prvo školovanje trebalo bi se obratiti posebnu pozornost na higijenu spavanja i redovitost više od 10 sati noćnog spavanja djeteta prije polaska u vrtić”, napisali su autori studije. Američka akademija za dječju i adolescentnu psihijatriju, na primjer, preporučuje da djeca između 2 i 5 godina ne provode više od sat vremena pred ekranom radnim danom i tri sata vikendom.

Tablica spavanja prema dobi: 
  • 0 - 3 mjeseci -  od 15 do 17 sati 
  • 4 - 11 mjeseci - od 9 do 12 sati + 1,5 - 3 sata tijekom dana
  • 1 - 3 godine - od 9 od 11 sati + 1 - 2.5 sata tijekom dana
  • djeca starija od 4 godine - od 10 do 13 sati 
  • odrasli - od 7 do 9 sati 

Hintz otkriva jednostavan postupak u tri koraka koji će pomoći djetetu, ali i roditeljima, u boljem spavanju. 

“Roditelji se potiču da uspostave rutinu odlaska na spavanje u tri koraka koja održava red”, rekla je. “Na primjer: kupka, knjiga i krevet. Ovo je prekrasno vrijeme za kvalitetno provođenje vremena sa svojim djetetom. Za petogodišnjake ova rutina može potrajati i do sat vremena, a roditeljima koji su opterećeni osjećajem krivnje pruža priliku da se maze, pričaju i smiju se.

“Spremanje djeteta u krevet preko noći trebao bi biti kratak, posljednji korak u procesu, a ne dugotrajan događaj”, dodala je. Nemojte se ustručavati obratiti liječniku svog djeteta ako imate problema. “Bilo kakva zabrinutost uvijek može biti razlog da razgovarate sa svojim pedijatrom", zaključila je Diamond.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.