Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. kolovoza 2022.

Od koje godine djeca mogu pomagati u kućanskim poslovima?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja obavljaju kućanske poslove bolje prolaze kasnije u životu, tvrde znanstvenici. Takvi zadaci mogu popraviti i mentalno zdravlje djece zato što se na taj način osjećaju uključeno i važno

Koliko roditelja, kada žele mir da bi završili obveze po kući, postave svoje dijete ispred televizora i mole se da crtani film traje što duže kako bi u miru mogli oprati rublje, obrisati prašinu, ukratko obaviti veliki dio kućanskih poslova. 

Iskustva mama: Kako dijete naučiti da posprema igračke?

Smatra se da dijete dok je malo, počevši čak od njegove druge godine, treba korak po korak biti uključivano u poslove vezane uz kuću. Za dijete je najbolje ako ga pokušaš uključiti u poslove koje radiš, znači ako je potrebno nešto odnijeti do smeća, zamoli dijete da to napravi. Dakle, da ne bude zabune, ne treba od djeteta napraviti robota, ali treba ga naučiti odgovornosti.

Možda te zanima... Kućanski poslovi koje djeca mogu raditi, a roditelji im ne dopuštaju Vrtić

Na primjer, ako se dijete igralo s igračkama i poslije mu je dosadilo, pokušaj mu objasniti da ono treba pokupiti te igračke, odnosno da nećeš ti to napraviti za njega. Preporučuje se rad s djetetom već od druge godine, odnosno da s njim u početku prođeš one najjednostavnije stvari od nošenja papirića u smeće do pospremanja igračaka.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Koje kućanske poslove mogu raditi i dvogodišnjaci?

Osim što svoje dijete učiš odgovornosti i obvezama ujedno sudjeluješ u najvećoj mogućoj mjeri u njegovom odgoju, misleći pritom kako to ne radi niti televizija niti netko drugi, nego baš ti kroz te svakodnevne stvari komuniciraš sa svojim djetetom i ujedno ga učiš određenim stvarima u životu. Te sitnice poput čišćenja ne treba podcjenjivati ​​ni zanemarivati, jer na taj način komuniciraš i odgajaš.

'Mala djeca rado sudjeluju u kućanskim poslovima'

Sanja Ivanušević Grgas ističe i kako odrasli često rade stvari umjesto djece. "Dijete treba uključiti u obavljanje kućanskih poslova čim pokaže interes. Istraživanja pokazuju da su kućanski poslovi prilagođeni dobi dobar pokazatelj budućeg uspjeha. Veća je vjerojatnost da će djeca koja imaju ‘obaveze’ u ranoj dobi imati više uspjeha u školi, bolje odnose s drugima i uspješniju karijeru. Mala djeca rado sudjeluju iz potrebe za samostalnošću, želje za igrom, istraživanjem i oponašanjem odraslih",  objašnjava dipl. psiholog Sanja Ivanušević Grgas, praktičarka terapije igrom.  

fb Možda te zanima... 'Moj sin nikad neće biti preveliki 'muškarac' za kuhanje i kućanske poslove' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.