Roditelji Sretna mama 20. kolovoza 2021.

Odlična ideja: Kako klince zainteresirati da pomažu oko kućanski poslova i budu sretni zbog toga?

Foto: Shutterstock ; postoji način da dijete 'odradi' kaznu i da mu to bude i zabavno
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad moraš kazniti klinca, sve obično padne u vodu zbog grižnje savjesti nakon što vidiš da je dijete nesretno. No to ne znači da mu treba ukinuti kaznu, jer mora naučiti što su posljedice lošeg ponašanja

Većina mama ima veliki problem kad trebaju kazniti dijete. Iako su svjesne toga da dijete mora naučiti koje su posljedice lošeg ponašanja, mnoge majke brzo će popustiti kad vide da je mališan nesretan i potišten. No ne dajte se uvući u takav obrazac, postoji način da dijete 'odradi' kaznu i da mu to bude čak i pomalo zabavno, a ipak može razumjeti da se u toj situaciji našlo zato što je bilo neposlušno. 

Evo najboljih savjeta na tu temu za mame s portala Love to Know

Natjerajte ih da pomažu u kući 

Čini se nemogućim, naravno, ali imamo savršeno učinkovito rješenje: svako jutro promijeni lozinku za WiFi, pa ispiši listu poslova koje moraju odraditi da bi ju 'otključali' i imali pravo na igrice. Na primjer, napiši na papir: složite krevete, pospremite odjeću, bacite smeće i počistite lišće u dvorištu. Kad završite, dobit ćete lozinku za WiFi'. Nema stvari koja će ih tako motivirati kao mogućnost da nakon što obave sitne posliće po kući sjednu za računalo.  

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta Vrtić

Nek se sami 'izbave' iz zatvora 

Kad se dijete ogriješi o pravila, moraš ga kazniti. No ta odluka roditelja brzo okopni kad shvate da svaku večer trebaju gledati cendravo dijete kojem su zabranili izlaske na dva tjedna. Što mudra mama treba napraviti, umjesto da odustane od odgojne mjere? Stvori mapu 'izađi iz zatvora': izradi kartice na kojima ćeš ispisati zadatke i broj bodova koji nose, pa kad želiš kazniti dijete, reci mu da je u kazni dok se ne izbavi iz zatvora.

Kako? Jednostavno: Dok ne sakupi dovoljan broj bodova da bi moglo poništiti kaznu. Na primjer, ako je kazna 'teška' 300 bodova, prepusti mališanu da izabere između: pranja suđa svaki dan (45 bodova), brisanja prašine u cijelom stanu (100 bodova), slaganja rublja u ormare (75 bodova), pranja automobila (75 bodova) i slično. 

Možda te zanima... 5 primjera: Zašto kazne nisu djelotvorne, ali posljedice jesu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.