Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. ožujka 2017.

Ima li moj sin premalo kila i je li prenizak za svoju dob?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med., spec. pedijatar, odgovara zabrinutoj mami je li njezino dijete normalnog razvoja

Imam sina od 2,5 godine koji je visok 90 cm i težak 12,5 kg (ja sam 155 cm, a muž 192 cm). Djeca njegove dobi su prilično viša od njega, čak i puno mlađa djeca su vidno viša. Imam li razlog za zabrinutost, mogu li prehranom utjecati na rast i trebam li tražiti daljnje obrade? 

djevojčica curica stol hrana tanjur Možda te zanima... Djevojčica ne dobiva na težini već dvije godine Vrtić

Dijete koje ima 2,5 godine i 12,5 kilograma je normalnog razvoja. Bilo bi važno znati porođajnu dužinu i težinu, kako bi se moglo to usporediti. Dinamiku rasta tjelesne dužine i težine prikazujemo percentilnim krivuljama. Vaše dijete je s obje mjere na 25 percentili, što znači da je 75 posto djece njegove dobi više i teže od njega, ali je ujedno i 25 posto djece nižeg rasta od vašeg djeteta i manje tjelesne težine. Dakle, vaše dijete je sada svojom visinom ispod prosjeka, ali u granicama normale, tako da za sada nemate razloga za zabrinutost. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako bi se usporedile krivulje težine i visine, kroz razdoblja odrastanja.

dječak, doktor, vaga Možda te zanima... Je li moje dijete pothranjeno? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.