Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. listopada 2017.

Djevojčica ne dobiva na težini već dvije godine

djevojčica curica stol hrana tanjur
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. med Iva Palčić, uži specijalist pedijatrijske nefrologije odgovara na pitanje zabrinute majke koliki je normalan prirast težine i treba li posjetiti gastroenterologa

Imam djevojčicu staru 4 godine. Visoka je 99 cm i teška 13 i pol kila i već je dvije godine na istoj kilaži. Narasla je, a na kilaži ne dobiva. Inače je zdrava, vesela i zaigrana, ali za obrok pojede količinski malo. Sada me moja pedijatrica šalje kod gastroenterologa jer ne napreduje već dvije godine. Zanima me vaše mišljenje i trebam li se zabrinuti?

Vaša je djevojčica visinom gotovo na 50 centili za svoju dob, što je normalno, no težinom je sada na 10 centili. Vašu je pedijatricu sigurno zabrinulo to što 2 godine, kako vi kažete, nije dobila na tjelesnoj masi i, ako je tako, onda je ona sa 75 centile pala na 10-u centilu.

S obzirom na to, kako navodite, da jede male količine, najvjerojatnije je u pozadini nedostatni kalorijski unos za koji postoji rješenje. Prethodno je svakako potreban pregled gastroenterologa te eventualno pretrage prema njegovoj indikaciji. 

dječak, doktor, vaga Možda te zanima... Je li moje dijete pothranjeno? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.