Beba Zdravlje i njega bebe 30. studenoga 2016.

Beba ima velika odstupanja u kilaži; je li anemična?

beba, vaga
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica prim. dr. Alemka Jaklin Kekez odgovara na pitanje mame koju brine što njen četveromjesečni sin u kratkom razdoblju dobiva puno na kilaži, pa zatim puno gubi te se pita je li anemičan

Imamo bebu staru 4 mjeseca i 3 tjedna. Od prije mjesec dana je na adaptiranom mlijeku i u posljednje vrijeme dobije dnevno nekoliko žlica kašice. Rođen je s 4660 grama te je dobro jeo od samog početka do negdje navršenog trećeg mjeseca. Tad je počeo odbijati mlijeko no uveli smo kraće manje obroke te pokušavali održati količinu oko 800 ml dnevno. Izbila su mu dva zubića te smo se nadali da će se tek popraviti, i jest, ali samo jedan tjedan, nakon toga jede u prosjeku 700 ml dnevno, a ima 8600 grama.

Zabrinjava me što postepeno smanjuje količinu te je stao dobivati na kilaži, stagnira za sad te bi po izračunu dnevno trebao unijeti oko 1300 ml mlijeka. Prošli mjesec je u tri tjedna dobio 300 grama te samo u jednom tjednu 500 grama, pedijatrica je rekla da dobro napreduje te dalje nije bilo razgovora o tome. 

Zanima me je li normalno da ima takva odstupanja u rastu kilaže, može li biti u pitanju bolest? Moram napomenuti da ne uspijeva biti budan duže od sat vremena bez nervoze, voli se igrati i fizički napreduje u skladu s dobi no vrlo često se dogodi da je i poslije dva sata popodnevnog sna nervozan i umoran te već nakon pola sata želi ponovno spavati - može li se raditi tu o anemiji čak i ako je dijete isključivo na adaptiranom mlijeku?

beba, vaga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U načelu bitno je da dijete prati svoju centilnu krivulju da biste bili sigurni stagnira li ili ne, najbolje je tjelesnu masu po mjesecima ucrtati u centilnu krivulju. Naime, u dobi od 4 do 5 mjeseci napredak na tjelesnoj masi je normalno manji nego u prvih tri mjeseca, a prema onom što ste napisali, ne činim mi se da se radi o zastoju napretka.

Uz to svakako savjetujem da nastavite dohranu, jer s 8,6 kilograma, teško više možete zadovoljiti kalorije samo iz mlijeka, kao što vidite, on ne želi piti veće količine mlijeka. Tjelesnu masu kontrolirajte svaka dva tjedna, ne trebate češće.

Što se anemije tiče, to ne bi bila manifestacija anemije, iako anemija može biti prisutna u toj dobi, pogotovo što je dječak brzo povećavao svoju tjelesnu masu. Jednostavna provjera je učiniti kompletnu krvnu sliku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.