Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 07. listopada 2016.

Ima li moja djevojčica premalo kilograma?

djevojčica vaga
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta mama postavila je pitanje ima li njena kći premalo kilograma za svoju dob i visinu. Pedijatrica Alemka Jaklin Kekez odgovara kako se tjelesna masa i visina uvijek stavljaju u centilne krivulje

Zanima me ima li moja djevojčica premalo kilograma za svoju dob? Teška je 15,5 kg i visoka je 109 cm, a ima 5 godina.

djevojčica vaga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Djevojčica od 5 godina je s 15,5 kg na 10 centili za tjelesnu masu, a sa 109 cm na 50 centili za tjelesnu visinu, što znači da postoji jedna manja disproporcija u odnosu visine i tjelesne mase. No sve se stavlja uvijek u klinički kontekst, tj. gledamo kako je to ranije bilo, je li djevojčica izgubila svoju raniju centilnu krivulju jer to znači da se nešto događa ili cijelo vrijeme ide na isti način. Osim toga uvijek pitamo za moguće simptome i bolesti u obitelji. Znači, neka procjena bez pune slike nije dovoljno dobra.  

Inače tjelesnu masu i visinu uvijek stavljamo u centilne krivulje, obično je to jednostavnije nego ih računati i pratimo kako to ide kroz vrijeme. Ovisno o svemu gore navedenom i tome da li postoji disproporcija u odnosu na dob ili tjelesne mase prema visini i kolika je odlučujemo se na dalje korake. Napominjem da se i same krivulje nešto razlikuju, najbolje je pratiti one Svjetske zdravstvene organizacije jer su napravljene prema dojenoj djeci. Za neke rase znamo da su niže i ne mogu se pratiti po standardnim krivuljama. 

Djevojčica ne dobiva na težini već dvije godine

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.