Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. ožujka 2024.

Zašto neki mališani vole biti goli? Oni imaju sve razloge

Foto: Pexels/Yan Krukau
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako imaš malog nudistu u kući na kojeg jednostavno ne možeš zadržati odjeću, vjerojatno si se zapitala zašto neki mališani vole biti goli? Ispostavilo se da je prilično normalno da mala djeca jednostavno odustanu od odjeće, a postoji nekoliko različitih razloga zašto je to tako

Možeš li pronaći svoje dijete prateći tragove odjeće koju je skinuo? A kad ga nađeš, eto ga, kao od majke rođen, igra se sa svojim igračkama. Ako imaš malog nudistu u kući na kojeg jednostavno ne možeš zadržati odjeću, vjerojatno si se zapitala zašto neki mališani vole biti goli? Ispostavilo se da je prilično normalno da mala djeca jednostavno odustanu od odjeće, a postoji nekoliko različitih razloga zašto.

Možda te zanima... Golotinja pred djecom: Je li u redu da vas vaša djeca vide gole? Vrtić

Zašto neka mala djeca vole biti gola?

Neka djeca ne obraćaju puno pozornosti na svoju odjeću. Druga vole svaki dan birati svoju odjeću (i osjećaju se kao model s piste, koliko god nam neusklađeno izgledalo). A tu su i oni koji ne žele zadržati ni komadić odjeće na svom tijelu. Kao i njihov stav o većini stvari, kada je riječ o nošenju odjeće i zašto je to važno, malu djecu općenito jednostavno ne zanima.

“Odjeću nosimo iz tri glavna razloga: toplina, pristojnost i moda. Mala djeca, ako im nije hladno, ne mare za druga dva razloga,” kaže dr. Peily Soong, pedijatrica u Children’s of Alabama. “Mala djeca imaju tendenciju generirati više topline od odraslih ili starije djece zbog viših stopa metabolizma, kao i zbog toga što su aktivnija, što može potvrditi svaki roditelj malog djeteta. Dakle, općenito žele nositi manje odjeće zbog topline.”

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Mala djeca često su osjetljiva, pa ih neke sitnice, poput etikete na majici mogu iritirati što je dovoljan razlog da je skine. “Mala djeca imaju veću senzornu osjetljivost”, kaže Soong te dodaje: "dakle, etikete, uska odjeća ili bilo što drugo na odjeći njima će smetati i stvoriti nelagodu."

Skidanje odjeće također može biti još jedan način prosvjeda, izražavanja frustracije ili testiranja što mogu, a što ne mogu. "Kontrola također može igrati ulogu u oblačenju ili skidanju odjeće", kaže Soong. “Ako je dijete mrzovoljno, dijete se može boriti da obuče odjeću ili se počne skidati iz ljutnje.”

Oblačenje malog djeteta koje mrzi odjeću

"Sve je to razvojno normalno, pogotovo ako se dijete inače normalno razvija."

Ako se pitaš kako možeš olakšati oblačenje i zadržavanje odjeće na svom malom djetetu, dr. Soong preporučuje:

  • Oblači svoje dijete kada je smireno i nema ispade bijesa. 
  • Odaberi odjeću koja je udobna za nošenje, poput meke, lagane pamučne odjeće
  • Oblači im 'tanju' odjeću, a zatim dodaj slojeve ako će biti hladno.

“Ako ste kod kuće ili na mjestu gdje je sasvim svejedno je li dijete golo ili ne, nemoj se opterećivati”, kaže. Ako dijete voli biti golo cijelo vrijeme, to je zapravo prilično normalno i neće trajati zauvijek. 

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.