Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. srpnja 2020.

Dijete te stalno ispituje što je seks? Stručnjaci tvrde da je najgore pričati o 'pčelici i cvijeću'

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema prave dobi za razgovor o seksu s djecom. Prava dob je onda kad počnu postavljati pitanja, kaže dr. med. Vesna Vidović, dječji psihijatar

Spadate li među roditelje koji djeci što prije objašnjavaju pojmove poput vagine, poroda, spermija, jajašca i slično, ili ste na skroz suprotnom kraju krivulje i čekate da ih obrazovni sustav nauči sve te pojmove, samo da vas 'poštede od neugodnih pitanja'?

Na ovu je dilemu 'naletjela' i jedna majka radoznale četverogodišnjakinje te je njena pitanja preko društvene mreže podijelila s drugima koje muče slične brige.

Spomenutu je djevojčicu između ostalog zanimalo i 'odakle bebe dolaze', ali i drugi detalji o ljudskom tijelu, a na njena 'velika' pitanja majka nije imala (barem ne za malenu odgovarajuće) odgovore - pa je pomoć potražila na internetu. Upitala je druge mame smatraju li da je neodgovorna jer odgađa seksualnu edukaciju za svoju četverogodišnjakinju. Napisala je:

- Moja je kći trenutno opsjednuta s bebama i pitanjem odakle one dolaze. Općenito je vrlo zainteresirana za ljudsko tijelo i ima par knjiga koje me je tražila, a koje odgovaraju na pitanja tipa 'Što je u meni?', govore o organima i sl. No to joj više nije dovoljno. 

djeca, iznenađena, dječak, djevojčica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ova se majka, kako kaže, doslovno svakih par sati suočava s pitanjima znatiželjne djevojčice, a na društvenoj je mreži napisala neka od njih; 'Od čega je napravljena moja brada', 'Gdje se čuva naša krv', i 'Kako to da nam oči ne ispadaju?'.

djevojčica igračke igra dinosauri Možda te zanima... Devet najtežih dječjih pitanja i odgovori na njih Vrtić

- Pita nas naravno i pitanja tipa 'Odakle sam ja došla', kaže majka i napominje da je 'pokušala biti maksimalno iskrena u odgovorima, a bez da kaže previše. Objasnila joj je da 'djeca ne dolaze iz istog mjesta u koje ide hrana'. Taj je odgovor malu znatiželjnicu zadovoljio na neko vrijeme. Točnije na dva tjedna. A onda su opet uslijedila pitanja.

- Kako sam ja došla na svijet, pitala je curica mamu koja joj je objasnila da je 'izrasla iz malog jajašca', a da jajašca imaju samo žene. No cijela je priča o seksualnom odgoju tada postala 'prevelik zalogaj' za majku koja nije sigurna što o reprodukciji i porodu treba reći djetetu od četiri godine, a što radije prešutjeti. 

Ne znam kako se nositi s ovakvim pitanjima, druga djeca nisu mi bila ovako znatiželjna

- Imam četvero djece, ali prvo troje nisu bili ni blizu ovako znatiželjni - napisala je majka djevojčice na svom profilu, gdje se i požalila drugim mamama i pitala ih za savjet. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Konačno je odlučila reći malenoj da nije izašla iz utrobe već kroz mamin 'cvijet'. To je objašnjenje djevojčicu iznenadilo, ali ga je na kraju, bar se tako činilo, prihvatila. No onda je, taman kad se činilo da joj je znatiželja zadovoljena, upitala:

- A kad će moje jajašce narasti i kako će od njega nastati beba, može li mi tatica pomoći kao što je tebi pomogao da tvoje izraste u bebu?

- NE - uzviknula je majka, istovremeno zatečena i pomalo zgrožena. Rekla je: 'Tvoj tata je tvoj tata, a ti ćeš naći nekog divnog tko će ti u tome pomoći.'

- Ali mama, kako će on znati gdje je moje jaje?

mama, dijete, kći Možda te zanima... Dijete je u vrtiću čulo za seks i sada me stalno ispituje što je to Vrtić

Već poprilično isfrustrirana, mama je promijenila temu. Kasnije je na društvenoj vezi napisala:

- BOŽE POMOZI, prvo troje me nikad nisu pitali ovakve stvari, ne znam kako se nositi s ovakvim pitanjima... Ona shvaća da nedostaje dio 'slagalice', ali ne usudim se ući dublje u priču i objasniti joj o penisu i slično, jer onda pitanja neće prestati nikada - kaže mama, koja se ponovno zapitala da li zbog vlastite komocije bespotrebno djetetu uskraćuje informacije. 

'Reci joj istinu ili se pripremi da pitanjima nema kraja'

Odmah su se javile druge mame koje su prošle kroz slične situacije. Jedna je napisala:

- Mene moja četverogodišnjakinja još nije pitala o takvim stvarima, najdalje je išla s pitanjem 'Čemu služe ulošci',
na što sam joj ukratko i primjereno njenoj dobi objasnila o menstruaciji. Općenito se trudim odgovarati iskreno, ali i primjereno djetetovim godinama
- zaključila je spomenuta majka i dodala:

- Ako je riječ o nečemu što je meni nelagodno objašnjavati, kažem joj da je to 'malo komplicirano i da ću joj reći kad bude starija'.

Još je nekoliko majki podijelilo svoja slična iskustva, a priču je zatvorila jedna s riječima:

- Samo joj reci istinu, sve baš kako je. Ili se pripremi da pitanjima neće biti kraja.  

razgovor o seksu Možda te zanima... Video: Roditelji djevojčici otkrivaju istinu o seksu Školarci

Ova je zadnja majka na tragu toga kako bi se manjoj djeci trebali objasniti neki pojmovi misli i prof.dr.sc. Vesna Vidović, dr. med., dječji psihijatar.

'Djeci se o seksu ne priča kao o 'pčelici i cvijeću''

Dr. med. Vesna Vidović, dječji psihijatar, objašnjava kako i kada djetetu pričati o seksu:

"Prvo, bitno je u kojoj je točno dobi dijete. Svaki sadržaj kojem je dijete izloženo treba biti prilagođen njegovoj dobi i mogućnosti da shvati što mu se govori. Djeca su, danas više nego ikad, izložena raznim eksplicitnim sadržajima zbog medija kojima su okružena. No kad je dijete dovoljno veliko da pita, treba mu i dati logičan odgovor koji će zadovoljiti njegovu znatiželju. Oni pitaju zato što su negdje nešto čuli ili vidjeli pa ih zanima hoće li odgovor biti s tim u skladu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Malom je djetetu, osim što mu je uglavnom najbliža odrasla osoba, roditelj i najveći autoritet. Zato je važno što će mu roditelj odgovoriti kad pita npr. 'Odakle sam došla/došao'. Mnoge će roditelje takva pitanja zateći, mislit će možda da je prerano za takve razgovore, no dijete u dobi od četiri ili pet godina obično samo želi potvrdu onoga čemu je već 'na pragu' - a to je spoznaja da se curice i dečki razlikuju i po nekim organima. U nekom trenutku dijete shvati da postoji razlika među spolovima i da spolni organi vjerojatno imaju neke veze i s njegovim rođenjem. A onda od roditelja zapravo samo želi potvrdu da je to tako.

Bitno je da roditelj ne djeluje zbunjeno, ali mislim da se djeci reprodukciju nikako ne treba objašnjavati kroz razne priče poput one najpopularnije, o 'pčelama i cvijeću' - baš kao ni o rođenju kroz priču o 'rodama koje ostave bebu u otvoru dimnjaka'. Ne treba, naravno, ni ulaziti u detalje. No njih detalji često ni ne zanimaju; dijete od četiri godine ne zanima seks kao aktivnost u kojoj je bitna neka tehnika. Njemu/njoj je najčešće bitno samo da im roditelj potvrdi da se spolni organi dječaka i djevojčica razlikuju, te da ti organi imaju veze i s bebama, odnosno reprodukcijom i kasnije s njihovim dolaskom na svijet. 

roda Možda te zanima... Kako s djecom razgovarati o seksu? Školarci

Nema prave dobi za razgovor o seksu s djecom. Prava dob je onda kad počnu postavljati pitanja. O 'pravom', univerzalnom načinu je isto teško govoriti jer različiti roditelji imaju različita uvjerenja. Neki tako misle da se o seksualnosti uopće ne razgovara pa će dijete svoja saznanja dobiti negdje drugdje; jer nitko neće te roditelje 'uvjeriti' da seks ne bi trebao biti tabu. A kad djeca osjete da je nešto 'obavijeno tajnom', tabu ili mistificirano na bilo koji način, još će ih više zanimati.

Kad počnu pitanja o seksu ili o tome 'kako je ono nastalo' najvažnije je da roditelj odgovori smireno i rječnikom koji će dijete razumjeti. Bilo bi poželjno da se u razgovoru o seksu spomenu i emocije,kako je to čin u kojem je bitna i ljubav; tako da dijete zna da se mama i tata vole te da je ono tu kao produkt toga."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.