Razvojna faza djeteta: Vrtićka dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. svibnja 2013.

Dijete postaje sve neovisnije

Timeline fotke, vrtićka dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razvojem motoričkih sposobnosti, četverogodišnje dijete postaje sve neovisnije u odijevanju, pranju zubi i sličnim radnjama. Vaše dijete se zna samo obući, ali mogu ga mučiti svi ti gumbi i patentni zatvarači jer njegove motoričke sposobnosti još nisu sasvim razvijene. Iako dijete samo zna prati zube, još uvijek to treba raditi pod vašim nadzorom. Dijete u ovoj dobi još nema dovoljno koordinacije za temeljito pranje zubi.

Četverogodišnjaci vole sortirati stvari, posebno slične predmete, a to je dobar način pomoću kojeg uče o bojama, oblicima, veličinama, brojevima i suprotnostima. Sada možete dijete uključiti u obavljanje kućanskih poslova i pospremanje sobe.

Pravila u životu djeteta ove dobi pružaju mu osjećaj sigurnosti i lakše mu je kada postoji nešto prema čemu se može usmjeriti. Kada dijete poštuje pravila, shvaća i posljedice kršenja pravila, što je temelj samokontrole.

Odvikavanje od obiteljskog kreveta

Dijete od 4 godine treba 11 i pol do 12 sati sna, a roditeljima često uzrokuje probleme jer ne želi spavati samo u krevetu. Mnoga djeca imaju određene strahove, poput straha od mraka ili čudovišta ispod kreveta.

Ako je dijete do tad spavalo u obiteljskom krevetu, a želite da se sada preseli u svoj krevet, legnite pored njega prije nego zaspi. Druga mogućnost je da mu dolazite nekoliko puta u sobu pogledati ga kako je sve dok ne zaspi. Ako vam i dalje dolazi u krevet tijekom noći, odvedite ga u sobu i objasnite mu da je roditeljska soba samo za odrasle sve dok ne svane dan. Iako je teško naviknuti dijete da spava u svojoj sobi i krevetu, ako to zaista želite pa ste uporni i čvrsti u svojoj odluci, brže ćete ostvariti cilj.

Četverogodišnjaci su inače puni energije pa se često bude prerano. Djeca u ovoj dobi još vole drijemati popodne, ali ako predugo spavaju tijekom dana ili idu prerano na počinak, može im se poremetiti noćni san.

spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naučite dijete spavati u svojoj sobi

Kod preseljenja djeteta u vlastitu sobu, dobro je ići korak po korak i polako graditi navike. Primjerice, ako je dijete naviknuto zaspati u vašem krevetu, prvi korak je naučiti ga da samo zaspi u krevetu, bez vaše prisutnosti uz njegovo uzglavlje. Pročitajte kako možete dijete naučiti da spava u vlastitoj sobi te kako uvesti pravila spavanja.

Razvijanje empatije

Četverogodišnje dijete počinje pokazivati brigu za tuđe osjećaje i pokušava utješiti nekoga tko je tužan ili uzrujan. Osim suosjećanja s ljudima koje vidi, dijete u ovoj dobi pokazuje empatiju i za ljude o kojima se priča, primjerice o teti ili baki koje se trenutno ne nalaze u njegovoj prisutnosti.

Što djeca više govore i razumiju i znaju imenovati neke osjećaje, to su sposobnija za pokazivanje empatije i izražavanje vlastitih osjećaja. U ovoj dobi može se javiti ljubomora na vezu roditelja.

Pritisak vršnjaka

Možda će vaš četverogodišnjak baciti omiljenu igračku i zaključiti da mu se ne sviđa. Moguće je da želi biti više poput prijatelja koji ne voli takve igračke, a djeca ove dobi često zapovijedaju jedna drugoj. Dijete sada više vremena provodi s drugom djecom, a oni imaju velik utjecaj na njega. Objasnite mu da različiti ljudi imaju različite želje i vole drugačije stvari i da ne moraju svi biti isti.

Četverogodišnjak upotrebljava sve više riječi i postavlja sve više pitanja. Počinje shvaćati da za sve što se događa postoji razlog i želi saznati koji je. Iako vam se čini da dijete želi znati baš sve o svemu, vaši odgovori neka budu kratki i zanimljivi. Ako vam dosadi milijun pitanja dnevno, pitajte dijete što ono misli o tome ili mu pokažite knjige i slike koje pokazuju odgovor na njegovo pitanje.

Igra i dijeljenje

Četverogodišnjak može biti pomalo sebičan, primjerice uzeti dekicu od mlađeg brace ili sestrice, i biti nestrpljiv čekajući da dođe na red da se provoza na biciklu nakon prijatelja. Naučite ga dijeljenju stvari s drugima. Ako vas pita može li dobiti dio vašeg deserta, podijelite s njim. Objasnite mu da što više bude dijelio s drugima, to će drugi više dijeliti s njim.

Fizički je dijete sada najvjerojatnije vrlo aktivno, voli hodati, trčati, skakati i penjati se. U istraživanju svoje kreativnosti i razvijanju mašte, djeca ove dobi vole glumiti, smišljati različite scenarije i priče. Vole koristiti stvari i rekvizite u igri. Njihova mašta je bujna, a scene koje smisle mogu ponavljati unedogled. Vole crtati i znaju nacrtati osobu s glavom, rukama i nogama.

Razlika među spolovima

Iako trogodišnjaci već znaju razliku između ženskog i muškog spola, s četiri godine ove razlike postaju više definirane. Djeca mogu gledati na spolove u sklopu stereotipova, primjerice reći "Dječaci nemaju dugu kosu" ili "Dječaci ne nose suknju". Spolni stereotipovi su uobičajeni u ovoj dobi, ali djetetu možete pokazati da se i žene mogu baviti takozvanim muškim sportovima ili poslovima.

mama i sin dječak majka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada se javlja i razrješuje Edipov, odnosno Elektrin kompleks?

Edipov, odnosno Elektrin kompleks javlja se i razrješava tijekom falusne faze razvoja, od četvrte do sedme godine. Razvojni zadatak u ovoj fazi jest spolna identifikacija i identifikacija djeteta s roditeljem istoga spola. Normalno se razrješuje odricanjem od seksualnog zanimanja za roditelja suprotnog spola. Pročitajte više o Edipovom i Elektrinom kompleksu!

Četverogodišnjaci vole imitirati druge ljude, životinje ili predmete, a tijekom igre vole glumiti mamu ili tatu. Ako se vaš dječak ponekad voli obući u žensku odjeću, ne morate biti zabrinuti jer to je samo način zabave za vrijeme igre.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.