Razvojna faza djeteta: Vrtićka dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. svibnja 2013.

Spremni za učenje odgovornosti

Timeline fotke, vrtićka dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete u ovoj dobi još ne može biti sasvim odgovorno za brigu oko kućnog ljubimca, ali pomaganje u hranjenju ili zalijevanju kućnih biljaka pomaže mu u učenju kako biti odgovoran. Iako je željno da vam pomogne, nemojte mu potpuno prepustiti brigu oko životinje i naučite ga kako se treba ponašati s kućnim ljubimcem.

Četiriipolgodišnjaci dnevno nauče oko pet novih riječi, a rečenice su im dulje i kompleksnije. Vole pričati priče, a bolji su im izgovor i gramatika. Neka djeca još malo teže izgovaraju neka slova, a roditelji im mogu pomoći tako što će poticati pravilan izgovor i ne govoriti dječjim govorom i tepati im.

Brojke i slova

Četverogodišnjaci pokazuju veći interes za učenje pisanja vlastitog imena, a već od prije prepoznaju neka slova, posebno prvo slovo imena. Dijete ove dobi zna brojati do 20 i može izbrojati nekoliko predmeta pred sobom. Zna koliko tjedan ima dana, koji je mjesec i godišnje doba, ali još nema razvijen osjećaj za točno vrijeme i ne može procijeniti koliko traju jedna ili deset minuta.

Neka djeca počinju čitati već s četiri godine, ali mnoga djeca nisu spremna i dovoljno koncentrirana za dugo sjedenje ispred knjige. Potaknite ljubav prema knjizi kod djeteta tako što ćete mu čitati slikovnice, ali nemojte ga siliti da uči čitati ako nije spremno.

Prosječan četverogodišnjak može zadržati pažnju oko pet do deset minuta, a pažnja mu je puno dulja kada se radi o igricama na računalu. Unaprijed odredite vrijeme koje će vaše dijete provoditi ispred računala i nemojte držati računalo u njegovoj sobi.

Vaše dijete ima bogatu maštu

Dijete u ovoj dobi ima jako razvijenu maštu i govorne vještine i voli pričati priče, često izmišljene ili napola stvarne. Ponekad koristi svoju maštu kako bi se zaštitio od moguće kazne zbog toga što je, primjerice, razbio vašu omiljenu vazu. Nemojte ga tjerati da se suoči s vama, smireno mu recite da znate što se dogodilo i neka vam pomogne u pospremanju nereda.

Četveroipolgodišnjaci obožavaju puno pričati, pjevati, igrati igre riječima i postavljati pitanja. Poteškoće stvara njihova sposobnost slušanja. Dijete ne zna kako privući vašu pažnju pa se upliće u vaš govor i priča vam bez obzira na to slušate li ga. Moguće je da vas nestrpljivo prekine i tada zaboravi što je htjelo reći. Recite mu da je nepristojno prekidati ljude kada govore i naučite da mora pričekati da dođe na red u razgovoru isto kao kada se igra.

Dijete ove dobi zapravo razumije puno više riječi nego što ih koristi. Čak i ako vaše dijete ne obraća pažnju na film ili TV emisiju koju gledate, možda će "pokupiti" neku novu riječ i kasnije vas pitati što to znači. Ovo je razlog zašto ne biste trebali gledati vijesti ili filmove nasilnog sadržaja u prisutnosti djeteta, pa čak i ako dijete radi nešto drugo.

Čuvanje tajni

Djeca u ovoj dobi vole tajne i vole znati nešto što nitko drugi ne zna, jer im to daje osjećaj kontrole. Tako stječu i neovisnost jer sami odlučuju kome će reći neke informacije. Razgovarajte s djetetom da neke stvari ne smije držati samo za sebe, primjerice ako netko može biti povrijeđen ili stvari koje nisu primjerene. Djeca predškolske dobi možda neće shvatiti razliku između tajni koje smiju i ne smiju čuvati, pa mu pokažite da vam sve može reći, a da se nikad nećete naljutiti.

Agresija je česta faza u ovoj dobi, a incident mogu izazvati različite situacije. Važno je da zadržite kontrolu i reagirate brzo i mirno. Dijete mora znati pravila i biti svjesno da ponašanja poput udaranja i tučnjave nisu poželjna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maja86

    Stvarno je za 4 godine jako pametna brzo uci i sta je najvaznije neke komplicirane stvari jako brzo shvati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.