Razvojna faza djeteta: Vrtićka dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. svibnja 2013.

Vaš mališan ne prestaje pričati

Timeline fotke, vrtićka dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Petogodišnjaci su već prilično neovisni i imaju više kontrole nad svojim ponašanjem, manje se svađaju i rjeđe imaju izljeve bijesa. Ali to ne znači da vam nikad ne prkose. Djetetu postavite granice, ali imajte na umu da stroge kazne mogu voditi u još gore ponašanje. Vaše dijete više se voli igrati s drugima nego samo, bolje razumije pravila, iako će ponekad biti uzrujano i neće se htjeti igrati ili će pokušati varati u igri.

Sada zna više od tisuću riječi i uglavnom ih pravilno izgovara. Petogodišnjaci obožavaju puno pričati, postavljati pitanja i izmišljati priče. Koriste prošla, sadašnja i buduća vremena i govore u kompleksnijim rečenicama, ali kod mnoge djece ove dobi moguće je teže izgovaranje pojedinih slova ili zamuckivanje. Nemojte imitirati njegov "sladak" izgovor ili mu tepati. Nemojte ga požurivati, dajte mu vremena, ali potičite ga da pravilno govori.

Male laži su česte kod djece ove dobi. Nemojte ga odmah strogo kažnjavati, jer dijete je vjerojatno lagalo jer se brinulo da će vas razočarati ili se bojalo kazne. Svako dijete željno je znanja i učenja o životu, a ako su roditelji kritični, njegova znatiželja može nestati do početka osnovne škole.

Odvajanje od omiljene igračke

Vaše dijete prije nije htjelo izaći iz kuće bez svoje omiljene igračke? Mnoga djeca odviknu se od te navike kojoj se opet vraćaju tijekom noći ili stresnih situacija. Većina stručnjaka preporučuje da se dijete odvikne od sisanja palca do pete godine jer ova navika kasnije može negativno utjecati na razvoj prednjih zubi.

Iako vam se čini da vaše dijete ima previše energije i da ne treba odmor, potrebno mu je od 10 do 12 sati sna. Ako se ne naspava dovoljno, bit će čangrizavo ujutro i neće se moći koncentrirati tijekom dana. Nemojte držati elektroničke uređaje u njegovoj sobi jer će teže zaspati, a imat će i veći rizik za nastanak pretilosti.

Petogodišnje dijete ima bolju ravnotežu, motoričke sposobnosti i koordinaciju tijela. Puno se kreće, što je dobro jer tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju stresa i poboljšava pažnju kod djece. Može početi učiti ili se baviti zahtjevnijim sportovima kao što su plivanje ili klizanje.

Otkrivanje uzroka i posljedica

Petogodišnjaci su zainteresirani za otkrivanje uzročno-posljedične veze. Zanima ih kako i zašto se nešto dogodilo i žele jasno pojašnjenje. Ako dijete može predvidjeti što će se dogoditi, moći će uzroke i posljedice povezati s vlastitim ponašanjem. Zna da i njegova djela imaju posljedice i kakve su.

Djeca ove dobi vole razvijati svoj smisao za humor, a budući da koriste više riječi nego prije, razvijaju sposobnost pričanja šala.

Televizija i glazba

Neka vaše dijete gleda TV program prilagođen njegovoj dobi. Ugasite TV nakon što emisija završi, nemojte ga stalno držati upaljenog ako ga nitko ne gleda i nemojte ga držati u djetetovoj sobi. Gledajte emisije s djetetom, pitajte ga da vam objasni što se događa i pričajte mu o negativnom utjecaju reklama.

Potaknite kod djeteta ljubav prema glazbi, vodite ga na koncerte prilagođene njegovoj dobi, pjevajte s njim ili ga upišite u dječji zbor ili sličan glazbeni program za djecu.

Noćno mokrenje u krevet

Ako vaše petogodišnje dijete još ponekad mokri u krevet, nemojte ga okrivljavati i posramljivati. Zaštitite madrac upijajućim materijalom i redovito mijenjajte posteljinu, a djetetu možete obući i gaćice od upijajućeg materijala. Ako ih neće htjeti nositi, objasnite mu da i neki odrasli moraju nositi takvo donje rublje, kad im je potrebno. Nakon večere i prije spavanja smanjite mu unos tekućine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.