Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 20. svibnja 2013.

Sistematski pregledi od druge do šeste godine

liječnički pregled sistematski dijete liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon pregleda i cijepljenja s navršenom jednom godinom, propisani su daljnji sistematski pregledi s navršene dvije, četiri i šest godina

Na sistematskom pregledu nakon navršene godine dana pedijatar rutinski provjerava rast i razvoj djeteta te procjenjuje neuromotorni napredak, razvoj sjedenja, puzanja, govora. Tada se dijete i cijepi protiv ospica (morbila), zaušnjaka (parotitisa) i rubeole. Cjepivo se primjenjuje u nadlakticu.

Time sistematski pregledi ne prestaju jer, prema službenom Programu mjera za djelatnost zdravstvene zaštite predškolske djece, propisani su daljnji sistematski pregledi s navršene dvije, četiri i šest godina.

Pedijatar prati razvoj djeteta

Uobičajeno se najprije sagledavaju promjene zdravstvenog stanja djeteta u proteklom razdoblju, a zatim se mjere vrijednosti tjelesne mase, visine i opsega glave i uspoređuju s prethodno izmjerenim vrijednostima.

Klinički se dijete pregledava po organskim sustavima. Provodi se prevencija anemije i karijesa, dijete se prema potrebi upućuje oftalmologu, ortopedu, stomatologu, logopedu.

Sagledavaju se djetetove sposobnosti prilagodbe okolini, posebno vršnjacima, njegova sposobnost uključivanja u predškolske ustanove te posebno razvoj govora.

U dobi od dvije godine docjepljuje se protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize te hemofilusa influence B, a u dobi od četiri godine samo protiv difterije, tetanusa i hripavca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.