Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. rujna 2016.

Treći sin krenuo u jaslice: Prilagodba je lakše prošla kad ih je tata vodio u vrtić

vitomir lučić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U obitelji Lučić ovo je treći put da se hvataju u koštac s vrtićem i prilagodbom. Najmlađi sin Šime ga i najbolje podnosi

Tata Vitomir Lučić sa smiješkom je pratio dvogodišnjeg sina Šimu dok je nesigurnim i klimavim koracima ulazio u jaslice. Pusa prije ulaska u novi, nepoznati svijet i mahanje tati. Tako je izgledao peti dan privikavanja na jaslice. 47-godišnji tata i njegova supruga Ljiljana (38) iz Velike Mlake, uz Šimu, imaju još dva sina: Juru (5) i Grgu (8).

Razgovarajte s djecom što ih tamo očekuje

"Jura je pripremao malog brata, pričao mu kako će ići u vrtić, kako će mu tamo biti prijatelji. Dosta je pomogao u pripremi na taj veliki korak", kaže Vito. Prije polaska u vrtić poželjno je s djetetom razgovarati o svemu što ga tamo očekuje. Što su djeca mlađa, i proces prilagodbe će najvjerojatnije biti osjetljiviji i dulji zbog straha od odvajanja.

Jesu li jaslice nužno zlo?

"Kao i u vrtiću, u jaslicama je važno uspostaviti pozitivnu komunikaciju između roditelja i odgojitelja uz međusobno uvažavanje i povjerenje", objašnjava Marina Kubinčan Gruičić, odgojiteljica mentorica u Dječjem vrtiću Iskrica iz Zagreba. Pedagoginja Ivana Grabar upozorava roditelje da prvo sebe smire, jer kad izražavaju sumnju ili strahove, u djetetu se stvara otpor prema promjeni.

vitomir lučić | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

"Osim što dijete to čuje, ono i osjeća stav roditelja", kaže pedagoginja nastavljajući kako je važno imati na umu da djeca imaju sposobnost adaptacije i uglavnom vole pozitivne promjene. Stariji sinovi obitelji Lučić u jaslice su krenuli čim su navršili godinu dana, a beba obitelji, Šime, tek s napunjene dvije.

Nemojte davati djeci lažna obećanja

"On se i lakše prilagodio. Najstariji je u grupi i već zna reći što želi", kaže simpatični tata. Odgojiteljica Kubinčan Gruičić kaže da je

vitomir lučić | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

prvih dana dijete u jaslicama kraće i uz nazočnost roditelja, a u dogovoru s odgojiteljicama boravak se produljuje uz sve manju nazočnost roditelja. Tako je i sa Šimom. "Prvi dan je bio sat, drugi dva... Ono što sam sa sinovima naučio je da im se, dok traje prilagodba, nikako ne smije reći da ćete se vratiti za pet minuta jer će vas oni cijelo vrijeme čekati", kaže već iskusni Vito.

S njim se slaže i odgojiteljica, koja uvijek savjetuje roditeljima da svakako budu iskreni i ne daju nerealna ili lažna obećanja. "Razgovarajte s djetetom kako će sljedeći dan kratko ostati u vrtiću bez njih, kako će ostati na ručku, na popodnevnom odmoru. Tako će prilagodba lakše proći", kaže Kubinčan Gruičić.

Mama Jana: 'Jaslice su korisne za osamostaljivanje'

Vitomir kaže da je po njegovu iskustvu vrtić dobar za djecu. "Ne mogu živjeti u staklenom zvonu. Uče se socijalizaciji, a moraju razviti i imunitet. Kod Šime smo primijetili da je manje bolestan nego što su njegova braća bila kad su prvi put krenuli u jaslice. Oni su stalno bili bolesni i curilo im je iz nosa, a Šime se puno bolje nosi i s tim dijelom", opisuje tata. Najmlađi sin, kaže, sve lakše prihvaća, ipak je treće dijete. "Nekako već zna što slijedi i da nema izbora", smije se tata. Po iskustvu odgojiteljica djevojčice puno lakše prihvaćaju prilagodbu.

Tate, uključite se

Vitomir je primijetio da prilagodba prolazi s manje vrištanja i suza kad ga on vodi. "Tate, uključite se što više. Kod nas je uvijek bolje kad ja s klincima ‘odradim’ prilagodbu jer su djeca više emocionalno vezana za mame", smije se.

Presudan faktor 

"U odluci kad će dijete u jaslice, važan je još jedan faktor - za mene presudan - koliko je kvalitetna, stabilna, topla i podržavajuća osoba koja bi čuvala dijete",  kaže psihologinja Sanja Ivanušević Grgas iz Centra za terapiju igrom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.