Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. rujna 2021.

6 znakova koji pokazuju da tvoje dijete ima problema s ponašanjem

Foto: shutterstock ; Problemi u ponašanju
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo su neki od pokazatelja da tvoje dijete možda ima problema s ponašanjem...

Odgoj djeteta veliki je izazov za roditelje. Svakom roditelju teško pada kada je njihovo dijete neposlušno i prije ili kasnije, suočava se određenim problemima u ponašanju djeteta. S druge strane, ponekad pretjerana ljubav i briga mogu imati i neke negativne učinke na ponašanje djeteta i navesti ga da pomisli kako može raditi što god želi i ponašati se kako mu odgovara. I dok su neki roditelji svjesni toga, mnogi ne uočavaju probleme u ponašanju svoje djece, piše Times of India.

U nastavku pročitaj kojih šest problema u ponašanju roditelji ne bi smjeli ignorirati.

Možda te zanima... 10 stručnih savjeta kako izbjeći odgoj razmaženog djeteta Vrtić

1. Dijete ne poštuje starije

Iako je zdravo da je dijete blisko i iskreno sa starijima, ako primijetite da ono pokazuje nepoštivanje ili neosjetljivost prema odraslima, nemojte to ignorirati. Nemojte dopustiti ni prihvatiti da pogrešno ili neugodno komentira starije od sebe, a iako bi se to u početku moglo činiti kao sitnica, s vremenom će to postati navika i dio osobnosti.

2. Stalno ga moraš "moljakati" da bi te poslušalo

Ovo je jasan znak da vaše dijete ima težak karakter te da bi moglo razviti probleme s ponašanjem. Umjesto da izabirete lakši put i idete linijom manjeg otpora, naučite dijete da ponekad mora čuti i "ne".

3. Ima česte ispade bijesa i u javnosti

Djeca koja imaju problem sa stavom i ponašanjem obično žele da sve bude prilagođeno njihovim željama i prohtjevima. U slučaju da vas ne mogu uvjeriti da biste trebali ispuniti njihove želje, imat će ispade bijesa i to vrlo često u javnosti, što vas nikako ne bi trebalo zabavljati. Stručnjaci upozoravaju kako u tim trenutcima ne biste trebali popustiti jer na taj način podržavate neprimjereno ponašanje. Dijete se mora suočiti i naučiti nositi i s odbijanjem.

4. Rado ismijava druge

Neosjetljivost također može biti pokazatelj lošeg ponašanja. Ako vidite kako vaše dijete zbija neosjetljive šale s drugima, kojima ih nastoji poniziti ili im naštetiti, trebali biste ga odmah zaustaviti u tome. Ne dopustite mu da nastavi s time jer to može postati navika.

5. Uvijek spremno odgovara na kritike

Djeca koja imaju problema s ponašanjem nikad neće prihvatiti da griješe. Osim što će se brzo oduprijeti savjetima, vjerojatno će vam na apsolutno sve spremno (a često i bezobrazno) odgovoriti. Iako bi roditelji uvijek trebali slušati što njihovo dijete imaju reći, ne smijete mu dopustiti da ne poštuje vas ili bilo koga drugog.

6. Nikada nije zadovoljno

Dijete koje nikada nije zadovoljno onime što za njega napravite ili mu omogućite najčešće je poprilično razmaženo. Takvo dijete ima problema u ponašanju. Pokušajte ga naučiti tome da mora birati prioritete kako bi shvatilo razliku između onoga što treba i onoga što želi.

Možda te zanima... Ovo je 10 najgorih faza kroz koje djeca prolaze Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.