Razvojna faza djeteta: Školarci:

Pregledaj
Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 22. svibnja 2013.

Pobuna protiv roditeljskog autoriteta

Timeline fotke, školarci
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše dijete s trinaest godina već je adolescent koji želi više vremena provoditi s prijateljima nego s obitelji. Pod utjecajem vršnjaka mnogi se trinaestogodišnjaci bune protiv autoriteta roditelja. Kod djece ove dobi česte su promjene raspoloženja.

Vole isprobavati nove stvari, a ovo je doba i kad se javlja želja za eksperimentiranjem s pušenjem, alkoholom ili drogom. Djeca ove dobi još ne shvaćaju posljedice svojih odluka, upuštaju se u rizično ponašanje jer su uvjereni da im se neće dogoditi ništa loše. Važno je da roditelj potiče otvorenu komunikaciju s djetetom jer trinaestogodišnjaci, iako žele više slobode, još nisu sasvim spremni na odrastanje.

Više se vole družiti s vršnjacima nego s odraslima

Kod adolescenata se javljaju neki novi osjećaji o kojima još nisu spremni razgovarati s drugima. Više vole biti sami i teže privatnosti, osjetljivi su i skloni povlačenju u sebe. Trinaestogodišnjaci još ne razmišljaju o budućnosti i onome što bi željeli raditi, a vole biti u grupama vršnjaka ili ljudi koji dijele iste interese. Manje se žele družiti s odraslima, a prijateljstva s vršnjacima puno su im važnija nego prijašnjih godina. Mogu provesti sate u druženju ili telefonskim razgovorima s najboljim prijateljem ili prijateljicom, posebno djevojčice.

Spolno i fizičko sazrijevanje

Iako početkom osnovne škole dijete više nije dječje nespretno i pokreti mu postaju graciozniji i uravnoteženi, početkom adolescencije sve se mijenja i zbog naglog rasta, dijete opet postane pomalo nespretno te mu nedostaje koordinacije u pokretima. Redovita tjelovježba i pravilna prehrana pomoći će mu u boljoj koordinaciji.

Prva mjesečnica može se pojaviti u dobi od 9 do 16 godina, a prosječna dob je 12 i pol godina. U ovo vrijeme vaša kćer je vjerojatno već dobila prvu mjesečnicu, a nastavlja se rast i razvoj grudi, zaobljeniji su joj bokovi i povećava joj se udio tjelesne masnoće. Može se osjećati pomalo tjeskobno i osjećati strah zbog promjena na tijelu i činjenice da postaje žena.

Dok se djevojčice bliže spolnoj i fizičkoj zrelosti, kod dječaka pubertet tek počinje. Raste im brada i brkovi te dlačice na genitalijama i prsima, penis i testisi, povećava im se mišićna i koštana masa i rastu u visinu. Ovo je doba kad počinju imati noćne polucije i masturbirati. I dječacima i djevojčicama rastu dlačice oko genitalija, kakve će im ostati i u odrasloj dobi, a gušće su im dlačice ispod pazuha i na nogama.

Zbog hormonalnih promjena, i djevojčice i dječaci mogu dobiti akne u ovoj dobi. Djeca ove dobi zabrinuta su u u vezi izgleda vlastitog tijela, a mogu biti uvjerena da ih svi oko njih promatraju i ocjenjuju. Jedan prištić adolescentu može predstavljati kraj svijeta.

škola, tinejdžer piše test | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Akne se u vrijeme ispita pogoršaju

Iako stres sam po sebi neće izazvati akne, kod osoba koje imaju predispoziciju za nastanak ove bolesti, stresne sitaucije mogu utjecati na ranije pojavljivanje i nastanak jače izraženih akni. Pročitajte više kako akne mogu utjecati na psihičko stanje djevojčica i dječaka u pubertetu!

Seksualne želje i razmišljanja su normalni

Tijekom adolescencije tijelo se mijenja, što je novost za dijete, ali i roditelja. Trinaestogodišnjake zanimaju promjene na vlastitom tijelu i pokazuju veći interes za seksualnost, mogu imati seksualne želje i misli, ali to ne mora značiti da su spolno aktivni. Djeca moraju znati da su njihovi osjećaji, želje i razmišljanja normalni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.