Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. travnja 2021.

Što kad moje dijete odbija kahlicu?

Navikavanje na kahlicu
Foto: Thinkstock Postoje znakovi prema kojima roditelji mogu vidjeti da je njihov mališan spreman za upoznavanje i korištenje tute.

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učenje na kahlicu možeš pretvoriti u zabavno iskustvo uz zanimljive igre i kahlicu koju je tvoj mališan sam odabrao

Tijekom odrastanja djeteta puno je novih i uzbudljivih trenutaka, a jedan od važnijih događaja zasigurno je odvikavanje od pelena i prelazak na kahlicu. Za mnoge roditelje, ali i mališane ovo je često i stresan događaj jer svako dijete je drugačije i nisu svi mališani spremni u isto vrijeme. Većina djece spremna je za odvikavanje od pelena između drugog i trećeg rođendana. Prosječno mališani počinju navikavanje na tutu od oko 18 mjeseci, dok nekima treba malo dulje.

Dijete samo pokazuje da je spremno za odvikavanje od pelena

 | Author: My Carry Potty Foto: My Carry Potty Postoje znakovi prema kojima roditelji mogu vidjeti da je njihov mališan spreman za upoznavanje i korištenje tute, ali svako dijete je drugačije pa kod nekih taj prelazak možda neće ići sasvim jednostavno. Naime, djeca ne vole sjediti na tuti i odlazak na zahod često doživljavaju kao prekid u igri ili zabavnoj aktivnosti. Također, ako moraju napraviti nuždu na određenom mjestu, dok ih netko promatra i iščekuje uspješan rezultat, kod djece često izaziva strah od neuspjeha i pritisak da će nekoga razočarati.

Kad je dijete spremno za odvikavanje od pelena, samoinicijativno počinje pokazivati prve znakove, primjerice pokazuje da mu je pelena mokra, pokušava je skinuti i traži da mu se promijeni. Dijete obično zna reći: "piškiti", "kakati", "mokra pelena", "skini pelenu". Tada djecu nije potrebno poticati, nagovarati ih, nuditi im nagrade, podmićivati ih ili moliti jer ako se dijete požuruje kada još nije spremno, može se stvoriti otpor, nepovjerenje ili čak i sram. 

Najbolje je dopustiti djetetu da si samo odabere kahlicu koja mu se sviđa, primjerice neku koja izgleda kao igračka, s kojom se može igrati, otvoriti je, okretati, nositi, na koju može staviti svoje plišane životinje i igračke i igrati se da obavljaju nuždu na njoj. 

Zabavne kahlice | Author: My Carry Potty Foto: My Carry Potty Najbolje je dopustiti djetetu da si samo odabere kahlicu koja mu se sviđa, primjerice neku koja izgleda kao igračka

Važno je djetetu pokazati čemu kahlica služi i kako je koristiti kako bi mu postala zanimljiva. Također, i mjesto na kojem se obavlja nužda može biti negdje gdje dijete provodi vrijeme kako se ne bi osjećalo da ga se prekida u igri. Dijete može sjediti na svojoj prijenosnoj tuti bilo gdje, ne nužno u obiteljskoj kupaonici.

Igre koje mogu pomoći djetetu kod učenja na kahlicu

Trenutak kad dijete nauči koristiti kahlicu razveselit će svakog roditelja jer to je veliki uspjeh u odrastanju mališana, ali putem će ti se možda činiti da su sva druga djeca već naučila, a tvoje još nije ni blizu. Djeca su prirodno znatiželjna i žele naučiti nove stvari ako ih predstavimo na zabavan način. Ovih nekoliko ideja kako učenje na kahlicu učiniti zabavnim može ti pomoći u novoj velikoj avanturi.

Stavi kahlicu na određeno mjesto u sobi i reci djetetu: „Tko prvi do tute!“ i utrkujte se. Pobjednik je onaj koji prvi sjedne, a idući dan pomakni kahlicu u neku drugu prostoriju.

Pokaži djetetu stvari koje se nalaze u kupaonici i objasni čemu služe. Kupaonica je prostorija kojoj ne pridajemo toliko važnosti kad provodimo vrijeme s djecom, osim tijekom kupanja, zato je dobro djetetu pokazati što se sve tamo nalazi i da je svi koristimo svakodnevno. Djeca vole imitirati odrasle pa je u redu reći djetetu da ti doda toaletni papir ili pusti vodu.

Možeš napraviti popis svih ukućana, uključujući i kućne ljubimce i neka dijete zapisuje kad je netko bio na zahodu. Tako će dijete shvatiti da svi to rade i da je to sasvim normalno.

Zabavne kahlice | Author: My Carry Potty Foto: My Carry Potty My Carry Potty osmislila je mama koja je bila u potrazi za rješenjem problema kako normalno izlaziti iz kuće dok traje odvikavanje od pelena

Ako tvom mališanu nije ugodno koristiti tutu izvan određene prostorije, možeš mu pomoći s njegovom igračkom. Neka dijete odabere plišanu životinjicu koja će mu pomoći pronaći tutu. Stavi tutu u neku novu sobu i kad je dijete pronađe uz pomoć svog plišanog prijatelja, pokaži mu kako se tuta koristi s tom istom igračkom. Neka dijete isproba tutu i u novoj prostoriji kao što je to učinio njegov plišani prijatelj. Ova igra može se koristiti i vani, u dvorištu, u parku ili na plaži.

Dijete može učiti svoje plišane igračke na kahlicu, neka ih poreda kao u školi i objasni im zašto moraju na kahlicu. Svaki mališan će ovo pretvoriti u zabavnu igru, ali i sam naučiti kako i zašto se koristi tuta.

Odvikavanje od pelena | Author: Promo Foto: Promo MY CARRY POTTY kahlice: Kad dijete prvi put sjedne na kahlicu, vjerojatno će mu biti dosadno i neće moći dugo sjediti na miru, neka si pronađe zabavu.

Kad dijete prvi put sjedne na kahlicu, vjerojatno će mu biti dosadno i neće moći dugo sjediti na miru. Možeš mu dati sapunicu za puhanje balončića jer puhanje balona stimulira trbušne mišiće koji su potrebni i za „kakanje“, tako da ova tehnika pomaže ako dijete ne može izvršiti nuždu.

I pjevanje pjesmica je zanimljiv i poticajan način koji će opustiti mališana na tuti. Možeš izmisliti pjesmicu o hrani koja ulazi u usta pa do trbuščića i onda van u kahlicu. 

Kad uče, djecu treba motivirati i ohrabrivati, a prije svega treba biti strpljiv s njima. Ne zaboravi pohvaliti svog mališana, zagrliti ga, zapljeskati mu ili čak zaplesati kako bi proslavila veliki uspjeh svog djeteta. Uz zabavnu kahlicu i zanimljive igre učenje na tutu bit će manje stresno i za roditelje i mališana.

My Carry Potty osmislila je mama koja je bila u potrazi za rješenjem problema kako normalno izlaziti iz kuće dok traje odvikavanje od pelena. My Carry Potty kahlice imaju poklopac koji ne propušta miris ni tekućinu, lagane su i imaju ručku pa ih djeca mogu i sama nositi sa sobom. Dolaze u likovima životinjica koje djeca vole i privlačne su im pa na taj način lakše prihvaćaju kahlice i veliku promjenu koja im slijedi nakon skidanja pelena. Budući da se kahlice mogu koristiti kako kod kuće, tako i bilo gdje vani, u parkiću, na plaži, na putovanju, djeca imaju jednu konstantu da uvijek mogu obaviti nuždu na istom mjestu, tj. u svojoj kahlici, pa je ne odbijaju i ne odgađaju. My Carry Potty nije samo prijenosna kahlica, već kahlica koju se koristi kod kuće, u parku, na plaži, u vrtiću… Za više informacija posjeti web stranicu ili Facebook stranicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.