Vrtić Prehrana djeteta 18. veljače 2014.

Ukusna i zdrava jela s mesom

ražnjići od janjetine
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Meso je vrlo važan izvor bjelančevina u prehrani djeteta, a budući da je meso bogato željezom, njegovom konzumacijom može se spriječiti i anemija. U tablici dohrane meso se uvodi oko osmog mjeseca starosti, a na djetetovom meniju prvo bi se trebalo naći bijelo meso i meso mladih životinja. Klokanica vam donosi pet ukusnih recepata s mesom koje će vaši najmlađi obožavati!

ražnjići od janjetine | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ražnjići od janjetine

Sastojci:

  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • Kora i sok dva limuna
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 4 režnja češnjaka
  • 500 g janjetine (odresci narezani na komade za ražnjiće)
  • Deblje narezan luk
  • 2 šalice kuhane riže
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 žličice limunove kore
  • 2 žličice maslinova ulja
  • Umak od jogurta i krastavaca

Priprema:

  • U plitkoj posudi pomiješajte ulje, limunovu koricu i sok, peršin i češnjak. Dodajte janjetinu pa pokrijte i marinirajte u hladnjaku 20 minuta
  • Zagrijte roštilj. Na štapiće nižite komadiće janjetine i luka naizmjence. Pecite ražnjiće na roštilju, oko četiri-pet minuta, povremeno ih okrećite
  • U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu rižu, peršin, 2 žličice limunove korice i maslinovo ulje. Poslužite ražnjiće s rižom i svježim krastavcima pomiješanima s jogurtom

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

palačinka s puretinom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Palačinke s puretinom

Sastojci:

Za palačinke:

  • 1 jaje
  • 2/3 šalice brašna (integralno)
  • šalica mlijeka
  • 6 žlica soka od rajčice
  • maslinovo ulje

Nadjev:

  • 1 luk
  • 1 manja žuta paprika
  • 100 g purećih prsa
  • 50 g krem sira
  • bosiljak
  • mlijeko
  • brašno
  • maslinovo ulje
  • 1 jaje
  • 1 čvrsti jogurt,
  • malo tvrdog sira
  • 1 manja rajčica

Recept Andreje Križmanić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

švedske mesne okruglice | Author: Tatjana Pastuović Klaić Foto: Tatjana Pastuović Klaić

Švedske mesne okruglice

Sastojci (za 30 okruglica)

  • 400 g mljevenog mesa (pola junetine, pola svinjetine) 
  • 1 jaje 
  • 1 manja glavica luka 
  • 1 žličica nasjeckanog kopra 
  • 1 žličica nasjeckanog peršinovog lista 
  • 1 žličica sušenih mljevenih vrganja
  • 100 g krušnih mrvica 
  • 100-120 ml mlijeka 
  • sol, papar
  • ulje
  • maslac 
  • 1 žlica oštrog brašna 
  • 500 ml mesnog temeljca 

Priprema:

  • U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu, dodajte sitno narezani luk, jaje, peršin, kopar, krušne mrvice, mlijeko, sol i papar te sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine
  • Od ove smjese vlažnim rukama formirajte okruglice veličine oraha
  • U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite okruglice do zlatnosmeđe boje 
  • Izvadite okruglice na tanjur, a u tavu dodajte žlicu brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite, jer brašno treba ostati svijetlo
  • Ulijte mesni temeljac, dodajte žličicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust
  • U tavu s umakom dodajte mesne okruglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još oko 20 minuta
  • Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara. Poslužite s pireom od krumpira i svježom miješanom salatom

Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr

kus kus s povrćem | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Integralni kus kus s povrćem i piletinom

Sastojci:

  • 1 veliki crveni luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 2 mrkve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po želji
  • 300 g filea pilećih prsa bez kože u sitnim komadićima
  • 300 ml vode
  • 125 g integralnog kuskusa

Priprema:

  • Popržite luk, češnjak, papriku i mrkvu na ulju i kada omekšaju dodajte malo soli i papra
  • Pustite da se kuha oko 5 minuta, a zatim stavite piletinu. Kad zakuha, dodajte vodu
  • Kada voda zakipi, dodajte kus kus i kuhajte dok ne upije vodu, oko 3-4 minute, tako da je sve mekano (možda trebati dodati još malo vode da ne bude pregusto)

Recept Dawn Habijan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

jela | Author: Menart Foto: Menart

Goveđa pljeskavica

Recept za ukusnu goveđu pljeskavicu možete pronaći među našim zabavnim receptima za zdravi 'junk food'!

  • Avatar medoKartonski
    medoKartonski

    Definitivno ćemo isprobati, pogotovo ražnjiće sa janjetinom. Njam!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.