Beba Dohrana 27. siječnja 2014.

Zašto je meso važno u dječjoj prehrani?

kašice
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uvođenjem mesa u prehranu dojenčeta zadovoljit će se njegove potrebe za željezom, ali i cinkom, mineralom važnim za jačanje imunog sustava, a zbog lakše probavljivosti u dohranu dojenčeta od 8 mjeseci prvo se uvodi bijelo meso peradi i meso mladih životinja

Meso je vrlo važan izvor bjelančevina visoke biološke vrijednosti, koje su djetetu potrebne za izgradnju tkiva i organa. Ono sadrži esencijalne aminokiseline koje su važne za pravilan rast, razvoj i sazrijevanje djeteta, a organizam ih ne može sam sintetizirati. Zato ga je potrebno pravovremeno uvesti u dohranu.

Kao posljedica nedostatka željeza u organizmu djeteta može se javiti sideropenična anemija. Takva vrsta anemije može se spriječiti uvođenjem namirnica, poput mesa, koje organizam opskrbljuju željezom. Meso je važan izvor željeza i to u obliku koji organizam bolje iskorištava od željeza iz povrća, voća, žitarica ili mliječnih proizvoda, a iskoristivost mu je još bolja u kombinaciji s namirnicama koje su bogate vitaminom C.

Kada uvesti bijelo, a kada crveno meso?

Najčešća pogreška u prehrani djece je roditeljski strah od konzumacije crvenog mesa. Uvođenjem mesa u prehranu dojenčeta zadovoljit će se njegove potrebe za željezom, ali i cinkom, mineralom važnom za jačanje imunog sustava djeteta. Meso je važan izvor vitamina B-skupine potrebnih za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, posebno vitamina B12 kojeg nema u namirnicama biljnog podrijetla, a neophodan je za izgradnju crvenih krvnih stanica i rad živčanog sustava.

Zbog lakše probavljivosti u dohranu dojenčeta od 8 mjeseci prvo se uvodi bijelo meso peradi (piletina, puretina) i meso mladih životinja (teletina i janjetina). Tamno meso peradi najčešće se uvodi nakon 9. mjeseca starosti, dok se crveno meso (junetina i govedina) preporučuje nakon godinu dana.

Priprema mesnih obroka za bebu

U početku meso treba davati pasirano (jako usitnjeno), a kasnije sjeckano (manji komadići). Idealno ga je kombinirati s povrćem (koje je dijete već probalo), jer će ga tako dijete lakše prihvatiti i progutati. Možete ga servirati i sa žitaricama koje će u takvom obroku osigurati dovoljne količine vlakana, potrebnih za normalnu regulaciju probave. Prilikom pripreme mesa preporučuje se dodati par kapi biljnog ulja (maslinovo, suncokretovo, repičino) koje je nosioc vitamina topljivih u mastima (A, D, E, K) i masnih kiselina. Sol se ne preporučuje kod pripreme obroka.

Meso priredite kuhanjem u vodi, pari ili pečenjem bez dodatka masnoće (u foliji ili vrećici). Prilikom pripreme pazite da se meso ne prekuha jer će tada postati tvrdo i teško ćete ga pripremiti kao kašicu odnosno dijete ga neće moći prožvakati.

Važno je uvijek odabrati svježe meso najviše kvalitete. Stoga posebnu pažnju valja posvetiti odabiru proizvođača. Kod kupnje mesa domaćih životinja nije dovoljno osloniti se na tvrdnju da je meso ''domaće''. Ono zaista može biti domaće, no je li prehrana životinja, od kojih dobivamo namirnice, prirodna ili je bogata dodacima i kemikalijama, jesu li životinje liječene kakvim lijekovima, osobito antibioticima? Sve su to pitanja koja trebamo postaviti kako bismo bili sigurni u ispravan odabir namirnica.

Gotove kašice s mesom

Prilikom izbivanja iz kuće, za vrijeme putovanja ili u nedostatku vremena za pripremu mesnog obroka, preporučujemo da svojem mališanu ponudite jednu od Bebivita mesnih kašica.

kašica | Author: Bebivita Foto: Bebivita

U kašicama su idealno kombinirani okusi mesa (izvor bjelančevina) i povrća (bogatstvo vitamina i minerala) uz dodatak žitarica koje osiguravaju potrebnu količinu vlakana. Meso, kao i ostali sastojci Bebivita kašica (povrće, žitarice) od uzgoja do upotrebe prolaze najstrože kontrole, kvalitete kako bi se djeci osigurali cjeloviti i kvalitetni obroci u kojima nema ostataka hormona, antibiotika ili pesticida.

Bebivita kašice ne sadrže umjetne arome, boje ili konzervanse. Sadržaj mesa i veličina komadića u prilagođeni su dobi djeteta.