Vrtić Prehrana djeteta 01. travnja 2023.

Što napraviti ako je tvoje dijete UVIJEK gladno?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čini li ti se da tvoje dijete neprestano traži hranu, da je uvijek gladno? Donosimo ti četiri moguća razloga zašto je to tako i što možeš učiniti

Nekad ti se čini da si zarobljena u neprekidnom ciklusu pripreme obroka, pospremanja pa opet kuhanja... i tako u krug... zauvijek. To je zapravo i za očekivati jer djeca jedu tri obroka i jednu do dvije užine dnevno. No, nekim roditeljima zahtjevi za hranom izgledaju kao da nikad ne prestaju. Neke roditelje brine to što su njihova djeca uvijek gladna. To može biti posebno teško roditeljima koji su zabrinuti zbog težine svog djeteta, zbog djetetovog trenutnog BMI-a ili zbog obiteljske anamneze prekomjerne težine ili pretilosti.

Možda te zanima... 8 savjeta kako 'pobijediti' male izbirljivce u hrani Vrtić

Ako se dogodila velika promjena u djetetovom apetitu (bilo gore ili dolje), treba se javiti pedijatru kako bi bila sigurna da je sve u redu. Ali pod pretpostavkom da je sve normalno, postoji nekoliko uobičajenih 'krivca' za glad kod tvog djeteta.

1. Obroci i grickalice nisu zasitni

Mnogo uobičajene "dječje hrane" - granole, grickalice s voćem, krekeri - imaju kalorije, ali nisu baš zadovoljavajuće. Isto vrijedi i za hranu od rafiniranog brašna poput bijelog kruha i peciva. To znači da čak i nakon što ih pojede, tvoje dijete možda i dalje gladuje. 

Što učiniti: Obroci trebaju uključivati cjelovite žitarice bogate vlaknima, proteinima te voće i povrće. isto vrijedi i za grickalice. U redu je ponekad pojesti 'hranu s praznim kalorijama' poput pereca, krekera, ali većina bi obroka trebala biti hrana puna hranjivih tvari. 

2. Raste

Apetiti djece mijenjaju se iz godine u godinu, pa čak i iz dana u dan. (Todleri i predškolska djeca su poznati da jedan dan jedu vrlo malo, a drugi dan se trpaju hranom.) Kad djeca počnu rasti, porast će se njihov apetit koji može izgledati neuobičajeno - pa čak im teško možemo udovoljiti! To je potpuno normalno.

Što učiniti: Opskrbi svoju kuhinju zdravim, jednostavnim opcijama poput sira, maslaca, avokada i cjelovitih žitarica, tako da gladan djeca posežu za hranjivom i zdravom hranom, a ne za čipsom ili slatkišima.

Možda te zanima... 10 supernamirnica za djecu i zašto ih trebaju jesti svaki dan Vrtić

3. Jede iz dosade

Ili zato što je zbrinut ili nervozan ili uzbuđen. Emotivno jedenje nije rezervirano samo za odrasle. "Ponekad za dijete 'gladan sam' znači da mu je dosadno, da je uzrujan ili jednostavno želi jesti", kaže Maryann Jacobsen, autorica knjige How to Reise A Mindful Eater.

Što učiniti: Razgovaraj sa svojim djetetom o gladi, sitosti i važnosti slušanja svog trbuha. Ako se ispostavi da zapravo dijete nije jako gladno, možeš razgovarati s njih o tome što stvarno osjeća i pokušati pomoći. Planirani obroci i grickalice također mogu zaista pomoći. 

4. Žedno je

Nije rijetkost žeđ zamijeniti glađu. Djeca se mogu toliko zaokupiti igranjem da zaborave na piće.

Što učiniti: Objasni svojoj djeci da ponekad žeđ može osjetiti kao glad. Ako su doista gladni, u redu je poslužiti zdravu užinu, ali pametno je provjeriti i žeđ.

prehrana hrana dijete Možda te zanima... 8 stvari koje je dobro znati kod prehrane djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.