Dobar imunitet iznimno je važan osobito u zimskim mjesecima kada se organizam bori protiv čestih prehlada i viroza. Jedan od najvažnijih vitamina, koji jača imunitet, svakako je vitamin C, a najviše ga ima u citrusima. Kako biste zimu dočekali spremni i zdravi, donosimo vam pet ukusnih i zdravih recepata s citrusima!
Citrusi - riznice vitamina C
U zimskim mjesecima najčešće se susrećemo s prehladama i virozama koje možda ne možemo potpuno izbjeći, no svakako ih možemo prorijediti uz dobru i kvalitetnu prehranu. "Zimske namirnice" bogate C vitaminom i antioksidansima, koji mogu pomoći organizmu u borbi protiv virusa i bakterija, svakako su citrusi - mandarine, naranče, grejp, limun i limeta i preporučljivo ih je uzimati ih u većim količinama tijekom zime.
Sok jednog limuna zadovoljava pola dnevne potrebe za vitaminom C, a preporučuje se uzimati ga svježe iscijeđenog jer brzo oksidira. Kao i limun, i mandarina je bogata vitaminom C, a sadrži još i vitamin A koji čuva sluznicu i kožu.
Naranča je važna jer, uz C vitamin, sadrži i folnu kiselinu, kalij, likopen te beta-karoten. Kao i naranča, i grejp je bogat vitaminima C i A, a bogat je i fitokemikalijama likopena, limonoida i naringina i neprobavljivog vlakna pektina.
Juha od mrkve i naranče
Sastojci:
- 1/2 kg svježe mrkve
- četvrt glavice celera
- korijen peršina
- dvije žličica korijandra
- 1/2 žličice kurkume
- žličica curry praha
- ulje
- sol
- svježi peršin
- cijeđeni sok od naranče
Priprema:
- Povrće oprati i narezati na sitnije dijelove
- Zagrijati ulje te mu dodati lagano poprženo povrće, a zatim doliti vodu i kuhati poklopljeno na laganoj vatri sve dok povrće ne omekša
- Kuhano povrće ukloniti s vatre, usitniti štapnim mikserom te mu dodati preostale začine
- Ako je juha pregusta, doliti vode do željene gustoće
- Posoliti, a zatim sadržaju dodati narančin sok
- Promiješati, ukrasiti listovima peršina i posluži toplo
Recept Senke Kušer Mijić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Marmelada od mandarina
Sastojci:
- 1 kg mandarina
- Limun
- 400 g šećera
- 3 kore od mandarine
- Voda
Priprema:
- Mandarine i limun oguliti te sačuvati koru limuna i tri mandarine
- Staviti koru u posudu s vodom te prokuhati tri puta (svaki put promijeniti vodu)
- Izrezati koru na rezance pa pomiješati s očišćenim i narezanim mandarinama i limunom, dodati šećer te ostaviti da prokuha
- Kuhati na laganoj vatri 45 minuta uz povremeno miješanje
- Uliti toplu marmeladu u vrele staklenke koje ste sterilizirali
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Kuglof s limunom
Sastojci:
- 225 g maslaca
- 3 šalica pšeničnog bijelog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 2 male žlice sol
- 2.5 šalice šećera
- 8 limuna
- 4 jaja
- 1 šalica mlaćenice
- 0.75 šalice kompota od marelica
- 0.25 šalice limunovog soka
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na temperaturu 180˚C. Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom
- U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, sol i brašno
- U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese
- Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata
- Dobiveno tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvaditi na žičani stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja
- Kompot (od marelice ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijediti u mali vrč ili zdjelicu, a krupne dijelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Kolač od jogurta i mandarine
Sastojci:
- jaja
- 1 jogurt
- 1 šalica šećera
- 1/2 šalice ulja
- 1 šalica pirovog brašna
- 1/2 šalice integralnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- sol, vanilija, cimet
- 3 mandarine
Drobljenac:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice lanenih sjemenki
- 3/4 šalice maslaca
- cimet
Priprema:
- Mikserom dobro izraditi jaja sa šećerom
- U posebnoj posudi pomiješati obje vrste brašna, začine i prašak za pecivo. U jaja dodati jogurt i ulje te zatim polako dodati suhe sastojke konstantno miješajući
- U nauljeni kalup uliti 3/4 smjese te je peći od 7 do 10 minuta na 180 stupnjeva (dok se ne stvori lagana korica na površini)
- Dok se dio biskvita peče, oguliti mandarine i očistiti ih od bijelih niti (koje daju gorčinu). Kalup izvaditi te po površini biskvita kružno rasporediti komadiće mandarina. Mandarine preliti ostatkom biskvita i zapeći još desetak minuta na 180 stupnjeva
- Dok se kolač peče, pomiješati zajedno sastojke za drobljenac te ga rasporediti po kolaču i zapeći još 5 minuta
Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr