Školarci Prehrana školarca 18. svibnja 2016.

Treba li djecu tjerati da pojedu sve s tanjura?

Djeca jedu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki stručnjaci vjeruju da se opasnost od dječje debljine pogoršava ako roditelji nisu u mogućnosti prosuditi jesu li njihova djeca zdrave težine ili ne

Većina roditelja ne dozvoljava svojoj djeci ustati od stola dok ne pojedu sve s tanjura. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je takva praksa povezana s porastom debljine kod djece.

Današnje porcije puno su veće nego što su nekada bile, pa roditelji primjenjuju pravilo da djecu tjeraju pojesti sve što im je servirano, i tako nesvjesno djeci otežavaju odrediti kada im je stvarno dosta hrane.

Deset savjeta za pravilnu prehranu djece

Novo istraživanje uključilo je podatke oko 2.200 adolescenata i 3.500 roditelja. Rezultati su pokazali da su očevi bili skloniji poticanju djece da pojedu sve sa tanjura. Također, pritisak je bio veći na dječacima u tinejdžerskim godinama nego na djevojčicama.

Prehrana u pubertetu

Neki stručnjaci vjeruju da se opasnost od dječje debljine pogoršava ako roditelji nisu u mogućnosti prosuditi jesu li njihova djeca zdrave težine ili ne. Ovo istraživanje objavljeno je paralelno s drugim istraživanjem koje pokazuje da je ključ izbjegavanja prejedanja u manjim obrocima.

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam se djeca debljaju

Istraživači su promatrali ponašanje vitkih i debljih osoba na zabavama sa švedskim stolom, te su primijetili da su vitke osobe bile sedam puta sklonije uzimati manje tanjure, s obzirom da su prvo proučili što je ponuđeno, i tek onda birali svoj obrok.
Mršaviji ljudi više promatraju koje namirnice su dostupne i na osnovu toga biraju obrok, dok deblje osobe češće uzmu što god je pri ruci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.