Jaja su se dugo smatrala kontroverznom namirnicom zbog visokog udjela kolesterola, no nova pravila FDA-a vraćaju im zasluženo mjesto na jelovniku. Otkrijte zašto su jaja prava nutritivna bomba za cijelu obitelj – od djece do trudnica!
Jaja su godinama bila na lošem glasu, kaže Lizzy Swick, dijetetičarka iz New Jerseyja. Glavni razlog za to bile su ranije zabrinutosti istraživača da kolesterol iz jaja može povisiti razinu kolesterola u krvi, što bi dovelo do srčanih bolesti, objašnjava ona.
No, nedavno je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izmijenila kriterije prema kojima se određuje koje namirnice mogu nositi oznaku "zdravo". U toj kategoriji sada su i prirodno visokomasne namirnice poput avokada, maslinovog ulja i jaja.
"Jaja sada konačno dobivaju priznanje koje zaslužuju," ističe Swick.
Katie Thomson, registrirana dijetetičarka iz Kalifornije, tvrdi da je ova promjena zakasnila. Objašnjava kako su jaja hranjiva i mogu biti vrijedan dodatak prehrani odraslih, djece i beba. Ipak, nemasne bjelančevine samo su dio zdrave prehrane, prenosi Parents.
Zašto je FDA promijenio mišljenje o jajima?
U prosincu 2024., FDA je objavio nove zahtjeve koje hrana mora ispuniti da bi bila označena kao "zdrava".
Na svojoj web stranici, FDA objašnjava kako nova pravila automatski kvalificiraju "hranjive namirnice" koje nemaju dodatke osim vode, poput avokada, orašastih plodova, maslinovog ulja i jaja, za oznaku "zdravo".
Thomson dodaje kako su ove promjene u skladu s onim što stručnjaci već dugo znaju – važnost cjelovitih namirnica i uravnotežene prehrane.
"Ovo će pomoći obiteljima da brže prepoznaju zaista hranjive namirnice," kaže ona.
Zašto su jaja nekad bili nezdrava namirnica?
Ako su sada označena kao bogata nutrijentima, zašto su prije smatrana lošima? Swick objašnjava da su sredinom 20. stoljeća istraživači vjerovali kako namirnice bogate kolesterolom, poput jaja, povećavaju razinu kolesterola u krvi i rizik od srčanih bolesti.
"Danas znamo bolje," kaže ona, pozivajući se na nekoliko studija, uključujući onu koja je povezala konzumaciju jednog jajeta dnevno s manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.
Swick ističe kako su zasićene masti mnogo problematičnije kada je riječ o kolesterolu i srčanim bolestima. "Jaja imaju malo zasićenih masti i mogu biti dio uravnotežene prehrane koja smanjuje rizik od srčanih bolesti".
Zašto bi djeca trebala jesti jaja?
Dobre vijesti za ljubitelje jaja: jaja nisu loša, dapače, vrlo su hranjiva, posebno za djecu i bebe.
Thomson ih naziva "hranjivom bombom", objašnjavajući kako su bogata visokokvalitetnim proteinima za razvoj mišića, kolinom za razvoj mozga te esencijalnim vitaminima i mineralima poput A, D, B12 i željeza.
Kod djece, vitamin D je ključan za rast kostiju i koštanog sustava, kaže Best. Dodaje kako vitamin D može biti koristan i zimi, kada manje vremena provodimo na suncu.
Osim toga, djeca i bebe imaju koristi od antioksidansa u jajima – luteina i zeaksantina – koji podržavaju zdravlje očiju.
“Jaja također sadrže selen i druge hranjive tvari koje održavaju zdrav imunološki sustav – što je svakom roditelju važno,” dodaje Thomson.
Osim toga, naglasila je još jedan važan razlog za rano uvođenje jaja u prehranu: prevenciju alergija. “Ključne studije poput LEAP pokazale su da uvođenje alergenih namirnica bebama u dobi od 4 do 6 mjeseci značajno smanjuje rizik od razvoja alergija kasnije u životu,” kaže ona.
No, jaja nisu korisna samo za djecu i odrasle – ona su važna i za prehranu tijekom trudnoće.
“Tijekom trudnoće, jaja postaju još značajnija u nutritivnom smislu,” objašnjava Thomson. “Kolin koji sadrže ključan je za razvoj mozga fetusa – a mnoge trudnice ga ne unose dovoljno. Osim toga, bogata su folatom za prevenciju oštećenja neuralne cijevi, željezom koje je potrebno mnogim trudnicama te visokokvalitetnim proteinima koji podržavaju rast djeteta.”
Koliko jaja djeca u danu mogu pojesti?
Ne postoji stroga preporuka o broju jaja koje bi osoba, bilo dijete ili odrasla osoba, trebala jesti dnevno, kaže Best. Preporuke ovise o veličini, načinu života i genetskim čimbenicima pojedinca.
Općenito, Best navodi da je konzumacija jednog do tri jaja dnevno dobra mjera za većinu ljudi. (Američko kardiološko društvo preporučuje jedno jaje dnevno za zdrave osobe s normalnim razinama kolesterola.)
Iako Thomson naglašava kako su jaja “nevjerojatno hranjiva,” ističe i važnost raznolikosti u prehrani. “Kao i kod svake hrane, ne želimo se osloniti isključivo na jaja,” savjetuje ona. “Ciljajte na različite izvore proteina tijekom dana za optimalnu prehranu.”
Također upozorava kako, iako studije pokazuju da kolesterol iz hrane ne utječe na razinu kolesterola u krvi kao što se mislilo sredinom prošlog stoljeća, ljudi mogu različito reagirati na unos kolesterola. “Neki pojedinci mogu primijetiti mali porast kolesterola od konzumacije jaja, dok drugi mogu doživjeti veće promjene,” kaže ona.
Dodaje kako je to posebno važno za ljude s određenim genetskim čimbenicima, poput obiteljske hiperkolesterolemije ili onih koji nose APOE4 gensku varijantu, te preporučuje konzultaciju sa zdravstvenim stručnjakom kako bi utvrdili što je najbolje za njih.
Što ako moje dijete ne jede jaja?
Neka su djeca alergična na jaja, neka slijede vegansku prehranu, a neka su jednostavno izbirljiva. Bez obzira na razlog, neka djeca neće jesti jaja, a stručnjaci kažu da je to u redu.
Swick savjetuje roditeljima da se usmjere na “općenito zdrav obrazac prehrane koji uključuje puno cjelovitih namirnica i nemasnih proteina.” Objašnjava kako postoji mnogo načina za postizanje uravnotežene prehrane, dodajući: “Jaja su samo jedna opcija.”
Ovo je važno zapamtiti za cijelu obitelj. Nedavne promjene FDA nisu poziv na prehranu koja se temelji isključivo na jajima. Uz nemasne proteine poput jaja, Swick ističe važnost voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, masne ribe i zdravih biljnih masti u svakom obroku.
“Potrebna vam je raznolikost namirnica iz svake skupine kako biste dobili sve hranjive tvari koje tijelo zahtijeva,” kaže ona. “Pretjerana konzumacija jaja može izgurati druge važne namirnice, a to je posebno važno za djecu.”