Ovu grickalicu nećete moći ispustiti iz ruku, a i vaši najmiliji će se zaljubiti u nju. Isprobajte! Nećete se razočarati u ovu slanu grickalicu bogatu začinima
Kada vam se jede nešto slano, puno je bolje posegnuti za grickalicama koje ste sami napravili, nego za onim kupovnim, punim umjetnih boja i aditiva.
Sjajan spoj kurkume, sira i cayenne papra, te uz malu dozu šećera, daje neodoljivo ukusne krekere kojih ćete poželjeti pojesti punu zdjelu!
Poslužite ih same ili s nekim domaćim umakom za tortilja čips. Možete ih rezati na veće komade - čime ćete dobiti bolji oblik krekera za umakanje, ili ih narežite na manje komadiće pa ćete dobiti grickalice koje možete jesti bez ičega.
Sastojci:
- 1 1/3 šalice glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 3/4 žličice kurkume
- 1/4 žličice cayenne papra
- 2 žličice delikatesnog kvasca
- 3/4 žličice mljevene paprike
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 1 jaje
- 2 žlice vode
- krupna sol, za posipavanje
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva.
2. Pomiješati brašno, šećer, sol, kurkumu, papar, kvasac, mljevenu papriku, češnjak i parmezan (ili cheddar) te dodati vrhnje i sve izmiksati ili pomiješati u blenderu.
3. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu površinu i rukama još izmijesiti dok ne bude glatko.
4. Tijesto podijeliti na dva komada i razvući ga u pravokutnik debljine 5 mm (možete tijesto razvući u pravokutnik pa ga prebaciti na lim obložen papirom za pečenje i izrezati na limu).
5. Izrezati ga ukrasnim nožićem za rezanje pizze na komade veličine koje želite.
6. Pomiješati jaje i vodu te premazati izrezati krekere.
7. Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta dok ne dobiju lijepu boju, postat će hrskavi kako će se hladiti izvan pećnice.
Dobar tek!
Potražite još recepata na Gastro.hr