Školarci Prehrana školarca 08. veljače 2017.

Energetski napitci nisu namijenjeni djeci

sokovi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovakvi napitci povećavaju rizik od hiperaktivnosti i poremećaja pažnje, izloženost kofeinu ima značaj utjecaj na rast i razvoj mozga

Poznato je kako energetski napitci nisu osmišljeni da daju energiju, već da djeluju kao određeni stimulans organizma. Također, visoke doze kofeina, u kombinaciji s ostalim uobičajenim sastojcima, mogu učiniti više štete nego koristi, posebice kada govorimo o djeci.

Djeca koja piju zaslađene i energetske napitke imaju 66 posto veći rizik od hiperaktivnosti i poremećaja pažnje, ističu autori istraživanja objavljenog u časopisu Academic PediatricsDijabetes sve češći i u predškolskoj dobi

Znanstvenici naglašavaju da konzumiranje energetskih napitaka, odnosno izloženost kofeinu tijekom razdoblja adolescencije ima značajan utjecaj na rast i razvoj mozga.

djevojčice sok Možda te zanima... Energetska pića pridonose pretilosti i kvarenju zubi Školarci

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Yale, a cilj je bio dobiti saznanja o konzumaciji pića kod djece školske dobi. Znanstvenici su otkrili kako rizik od hiperaktivnosti i poremećaja pažnje raste za 14 posto sa svakim sljedećim zaslađenim napitkom koje dijete popije. Također, pokazalo se da djeca koja piju energetske napitke imaju 66 posto veći spomenuti rizik od one djece koja energetske napitke ne piju, bez obzira na to konzumiraju li istovremeno ostale zaslađene napitke ili ne.

Autori zaključuju kako kombinacija šećera i kofeina utječe i na ovisnost o kofeinu, a izloženost kofeinu tijekom adolescencije, kada je mozak još u razvoju, može značajno utjecati na adekvatan san i prehranu – dva ključna elementa za pravilan rast i razvoj mozga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.