Vrtić Prehrana djeteta 20. svibnja 2021.

Djeca mlađa od 4 godine ne bi smjela jesti kokice

opasnost od jedenja kokica
Foto: Shutterstock ; mala djeca ne bi smjela jesti kokice
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatri upozoravaju na opasnost od gušenja, posebno u djece mlađe od četiri godine...

Kokice su omiljeni međuobrok djece i odraslih, a njihova hrskava tekstura i odličan okus čine ih savršenim odabirom za gotovo svaku prigodu. Iako ovaj međuobrok izgleda u potpunosti bezopasno, stručnjaci napominju da može biti opasan za djecu mlađu od 4 godine, prenosi Brightside.

Iako su mnogi roditelji svjesni opasnosti od gušenja stvarima poput baterija ili malih igračaka, uobičajene opasnosti povezane s hranom mnogim su majkama i tatama i dalje nepoznate. Majka troje djece, 2019. godine za novine USA Today ispričala je priču o opasnosti kokica. Naime, njezin je dvogodišnji sin završio u bolnici nakon što je zajedno s obitelji jeo kokice.

Možda te zanima... Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane? Vrtić

Dječak je kašljao i imao temperaturu. Nakon pregleda liječnici su ustanovili da je dječak udahnuo kokice u pluća, što je izazvalo upalu. Liječnici su mu uklonili komadić kokice iz pluća, a priča je srećom imala pozitivan kraj. Međutim, dječakova mama istupila je u javnost kako bi upozorila i druge roditelje koliko ova grickalica može biti opasna.

Također, prema stručnjacima, djeca mlađa od četiri godine imaju veći rizik od gušenja. Tek u dobi od četiri godine djeca u potpunosti mogu sažvakati hranu koju jedu na pravilan način. To se događa jer im u ovoj dobi izbijaju kutnjaci, a vještine žvakanja postaju dovoljno dobre da hranu razlažu na manje komade prije gutanja.

Opasnost od jedenja kokica | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Osim toga, mlađu djecu je vrlo lako omesti stvarima koje se događaju oko njih, što također povećava rizik od gušenja. Zbog toga im uvijek treba pomagati kada jedu. Hodanje, trčanje, smijeh ili razgovor dok jedu, kao i prebrzo jedenje, također mogu dovesti do gušenja, upozoravaju pedijatri. 

Možda te zanima... Upozorenje roditeljima nakon što se dijete skoro ugušilo kokicama Vrtić

Kokice nisu jedina hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za malu djecu. Prema pedijatrima, osim kokica, maloj djeci ne bismo trebali davati sljedeću hranu:

  • hrenovke
  • tvrde bombone
  • orašaste plodove i sjemenke
  • sirovu mrkvu
  • jabuke
  • cijelo grožđe
  • maslac od kikirikija
  • sljezove kolačiće i žvakaće gume.

Ako nisi sigurna koju hranu možeš dati djetetu u određenoj dobi, trebala bi razgovarati s kvalificiranim pedijatrom koji će ti dati sve potrebne smjernice.

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.