Kolači s jabukama definitivno zauzimaju posebno mjesto kod sladokusaca i rijetko tko im može odoljeti.
Kada sam dobila ovaj recept od mame uporno sam joj govorila kako fali još jedan sastojak za tijesto, neka tekućina - jogurt, mlijeko, jaje, ulje.... nešto što će povezati sve suhe sastojke. Ali ne! Ne treba ništa od toga. Samo suhi sastojci i jabuke!
Sva u nevjerici kako će ovo bit fijasko od kolača, ipak sam ga odlučila napraviti. I gle, kolač je uspio, sve se povezalo. A koliko je kolač dobar, ma izvrstan, govori činjenica kako se nije uspio ni skroz ohladiti, a u protvanu je ostao samo jedan bijedni red kolača (da možemo reći da nismo odmah sve pojeli).
Recept za kolač je jako jednostavan i brz, najviše vremena ćete potrošiti na ribanje jabuka, sve ostalo je "piece of cake"
Suhi sastojci:
- 2 šalice ( 2 dcl) brašna
- 2 šalice griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 šalica šećera
- 1 vanilin šećer
Sastojci za nadjev
- 1 - 1.5 kg jabuka
- 1 vanilin šećer
- cimet
- 0.5 šalice šećera
- 150 g maslaca
Priprema:
- Prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte griz i šećer. Sve zajedno pomiješajte i raspodijelite na 3 jednaka dijela.
- Jabuke naribajte i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Razdijelite na 2 jednaka dijela. Jabuke se ne cijede, jer će njihov sok natopiti sipano tijesto i ono će postati mekano tijekom pečenja.
- Pećnicu zagrijte na 180 ºC.
- Posudu za pečenje premažite maslacem ili uljem.
Slaganje:
- Kao prvi sloj stavite suhe sastojke, žlicom poravnajte, dodajte polovinu jabuka, rukama ili žlicom, dodajte drugi dio suhih sastojaka, poravnajte žlicom i pritom malo utisnite, dodajte preostale jabuke. Utisinite jabuke i posipajte zadnji sloj suhih sastojaka. Dobro sve utisnite.
- Preostali maslac naribajte ili narežite na tanke listiće i poslažite po kolaču.
- Staviti u pećnicu zgrijanu na 180 ºC i pecite oko 45 minuta.
Dobar tek!
Više recepata potraži na missGASTRO