Školarci 20. veljače 2024.

9 načina kako možeš potaknuti pozitivno razmišljanje kod svog djeteta

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pozitivno razmišljanje nije jednostavna stvar. Iako nam se čini da je to nešto što je tako lako, to je zapravo nešto na čemu se nekad mora i raditi – a evo kako to možeš potaknuti kod svog djeteta.

Kad bismo govorili i gledali crno, rekli bismo da je u današnjem svijetu sve teže pozitivno razmišljati. No, isto tako, kad bismo govorili i gledali realno – često bismo opet došli do istog zaključka. A upravo je to pozitivno razmišljanje važno, itekako važno. Važno je jednako za uspjeh, kao i na neki neizravan način za zdravlje.

Možda te zanima... 6 tehnika pozitivnog roditeljstva koje vrijedi isprobati Beba

Osim tog, često najviše brinemo za fizičko zdravlje naše djece, sve više i za mentalno, srećom, a ono na što bismo trebali obratiti pažnju i usađivati djeci kad god uspijemo je upravo taj „positive mindset“, odnosno pozitivno razmišljanje. Zato donosimo i kako to (u)činiti.

9 načina kako potaknuti pozitivno razmišljanje kod djeteta

1. Proslavi male pobjede

Potakni dijete da proslavi svoja mala postignuća, bez obzira na to koliko ona mala bila. Možda su uspješno složili puzzle ili samostalno zavezali vezice na cipelama, neka se vesele i „proslave“ to postignuće. Priznavanje tih malih pobjeda i postignuća pozitivno će utjecati na njihovo samopouzdanje i izgraditi pozitivan pogled na njihove sposobnosti.

2. Napravi staklenku za brige

Odaberi jednu staklenku, ukrasi je s djetetom, pa potakni dijete da u nju ubacuje papiriće na koje će ispisati svoje brige ili strahove. Tako će te brige i strahovi malo izgubiti svoju moć nad djetetom. Redovno praznite zajedno staklenku i razgovarajte o svakom strahu i brizi, te potražite zajedno rješenje ili način kako se nositi s njima.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

3. Traži od njih savjet

Kad dijete sudjeluje u obiteljskim problemima ili nedoumicama, to mu daje određenu snagu. Ne moraju to biti problemi od ključne važnosti, naravno, nego neke sitnice kod kojih možeš dopustiti djetetu da odlučuje, odnosno ne odlučuje, nego sudjeluje u odluci. Tako dijete osjeća da ga cijeniš i poštuješ, a ujedno uči vještine potrebne za rješavanje problema, te dobiva osjećaj odgovornosti.

4. Napravi „zid slave“

Odvoji djelić nekog zida na kojem ćeš zajedno s djetetom prikazivati djetetova postignuća, umjetničke radove ili dobre stvari koje napravi. Taj „zid slave“ poslužit će kao vizualni podsjetnik na djetetove sposobnosti i doprinose, a pozitivno će utjecati na samopouzdanje, te učiniti dijete ponosnim.

5. Potakni zdrave navike

Budi primjer zdravog života, te na taj način potakni dijete da redovito vježba (kreće se), zdravo i hranjivo jede, te dovoljno spava. U zdravom tijelu je zdrav duh – i obrnuto! To će pozitivno utjecati na djetetovo raspoloženje, razinu energije, te općenito dobrobit, a to je put ka pozitivnom razmišljanju.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

6. Napravi ploču snova

Pomogni svom djetetu vizualizirati svoje snove tako što ćete zajedno napraviti ploču snova. Potražite fotografije, citate i simbole koji predstavljaju njihove snove i ambicije. Neka to bude svakodnevni podsjetnik na ono čemu streme.

7. Proslavite neuspjeh

Da, nekad treba proslaviti neuspjeh. I to na način da se taj neuspjeh predstavi kao prilika za rast i učenje. Potakni dijete da vidi taj korak unazad kao samo privremenu prepreku, a ne trajni poraz.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

8. Ponudi knjige, neka čita

Ponudi djetetu inspirativnu literaturu, kakve ima i za one najmanje. Takva literatura može potaknuti pozitivno razmišljanje i razviti emocionalnu inteligenciju. Takve knjige mogu ih podučiti važnim životnim lekcijama i potaknuti da vide nadu u životnim mogućnostima.

9. Nauči ih tehnike opuštanja

Važno je djetetu dati mehanizme koji će mu pomoći da se nosi sa stresom i tjeskobom. Nauči i vježbaj zajedno s djetetom jednostavne tehnike opuštanja, kao što je duboko disanje, mindfulness ili vježbe vizualizacije. Ovi će im alati poslužiti kao sredstvo za putovanje kroz teške emocije, te im pomoći da zadrže mir, pozitivno razmišljanje i onda kad nije sve lako.

Možda te zanima... Za najljepše snove: Ovih 25 pozitivnih rečenica možeš govoriti djetetu prije spavanja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.