Vrtić 20. lipnja 2023.

Mjesto u zagrebačkim vrtićima nije dobilo više od 3000 djece, roditelji bijesni

Foto: Igor Šoban/Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim što je, baš kao što se previđalo, povećan broj zahtjeva za upis djece u zagrebačke vrtiće, ostvarilo se još jedno predviđanje – bez mjesta u vrtiću je ostalo 3180 djece.

Otkad je ukinuta mjera roditelj odgojitelj, zagrebački su roditelji zabrinuti i ljutiti zbog pomisli da bi scenarij upisa u vrtiće mogao biti loš po njih. Iako su iz grada tvrdili da problema neće biti više nego svake godine, čini se da se predviđanje ostvaruje. Na današnjoj konferenciji za novinare Grada Zagreba objavljeno je da mjesto u vrtiću nije dobilo 3180 djece.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je o brojkama, pa se tako doznalo da je broj zaprimljenih zahtjeva veći gotovo za trećinu, odnosno zahtjeva je 28 posto više nego prošle i pretprošle godine. Objasnila je da je riječ o trendu prema kojem se značajan dio zahtjeva odnosi na tzv. premladu djecu koja ne ispunjavaju uvjete jer početkom rujna ne pune godinu dana. Ako se iz ukupne brojke isključi tu djecu 10,320 je valjanih zahtjeva od čega inicijalno upisao 7140, a neupisano 3180. 

Iz Grada Zagreba istaknuli su da su trendovi značajnih brojeva neupisane djece ali i sve većeg zanimanja roditelja za jaslice prisutni najmanje pet godina. No, što se tiče predviđanja za ovu godinu, Dolenec je ustvrdila da je situacija puno bolja od "crnih predviđanja" oporbe i Hrvatske udruge roditelja odgojitelja koji su proteklih mjeseci govorili o sedam do deset tisuća neupisane djece.

U kontekstu upisa u vrtiće, Dolenec je rekla da je broj djece koji se rađaju godišnje i prvašića stabilan pa demografski boom ne može biti obrazloženje za povećani broj zahtjeva, već je u pitanju promjena navika roditelja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je kako se nisu obistinile katastrofične procjene Udruge i oporbe, ali da ne mogu preko noći riješiti problem koji se godinama stavljao pod tepih. Ustvrdio je također da puno veći broj zahtjeva za upis u vrtiće nema veze s ukidanjem mjere roditelj odgojitelj.

Ipak velika brojka neupisanih

Brojka od 3180 djece uistinu je velika, a Dolenec je istaknula da će se s obzirom na planove vrtića, do konačnog roka moći upisat još oko 500 djece. No, to je svejedno najveća brojka unazad četiri godine. U tom je razdoblju najveći broj neupisane djece bio prošle godine, i to 1310. Ipak, brojke pokazuju da je ove godine upisano oko 1000 djece više nego posljednjih godina.

Upisi su u zagrebačkim vrtićima provedeni od 24. svibnja do 5. lipnja, a danas su objavljeni prvi rezultati, nakon čega ide rok za prigovore koji završava 28. lipnja. Tada će mnogi roditelji doznati svoju konačnu sudbinu što se tiče vrtića za svoje mališane.

U Facebook grupi "Zagrebački vrtići" roditelji već iznose svoja iskustva, a reakcije pokazuju da se radi o ogorčenim roditeljima, od kojih mnogi nemaju opciju osim vrtića. 

"Roditelji su bijesni, ali su ujedno i svjesni da tu ništa ne mogu. Niti nas se pita, niti se šta radi po tom pitanju", iskrena je jedna mama, dok druga ističe: "Ja sam mama koja je doma bez posla, a bez upisa u vrtić nisam u mogućnosti da se uopće zaposlim jer nemam nikoga da mi pričuva dijete."

Neki su pak i dalje ogorčeni na nedavno ukinutu mjeru roditelj odgojitelj: "Mi majke koje smo radile i imamo dijete sada nemamo gdje staviti djecu da nastavimo raditi a neke koje su sjedile zadnjih 'par' godina doma sa plaćom većom nego mojom imaju prednost sada... Nekako to nema baš logike po meni, ali naša vlada zna sta radi pa će sigurno naci rješenje za nas majke koje smo radile kao što su našli i za majke da budu doma sa djecom."

Možda te zanima... Odgojitelji u Zagrebu digli svoj glas protiv uvjeta u kojima odgajaju djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.