Vrtić Dijete u vrtiću 19. svibnja 2023.

Uskoro počinju upisi u zagrebačke vrtiće, uvode se i nova pravila

Foto: Igor Kralj/PIXSELL ; Upisi u vrtiće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Brojni građani strepe hoće li njihova djeca biti upisana u vrtiće u Zagrebu. Mjesta je uvijek nedovoljno. O pripremama za upise koji ove godine imaju novi važan kriterij, u Newsnightu televizije N1 je govorio zagrebački pročelnik za obrazovanje Luka Juroš.

Juroš je rekao kako će upisi biti otvoreni sljedeću srijedu 24. svibnja i biti otvoreni do 5.lipnja.

"Bilo je potrebno promijeniti pravne propise kako bi se upisi u Zagrebu uskladili sa zakonskim propisima i kako bi po prvi put ikad svi vrtići u Gradu Zagrebu imali jednake kriterije za bodovanje kandidata za upis", objasnio je Juroš u Newsnightu televizije N1.

Mnogi roditelji smatraju da je problematično što će, prema jednom od novih kriterija, prednost pri upisu imati djeca starija od četiri godine.

Vrtiće treba uskladiti s potrebama zaposlenih roditelja, ali vrtići nisu samo 'čuvališta' djece

"To je točno, Ministarstvo je na nacionalnoj razini odlučilo da će od ove godine svi upisi u Republici Hrvatskoj biti napravljeni tako da prioritet imaju djeca starija od četiri godine. Mi moramo reći da je interes za upis bio značajno viši za djecu jasličke dobi", rekao je Juroš i dodao da ne može procijeniti koliki broj djece neće upisati vrtić i da je Grad Zagreb učinio sve što je mogao kako bi povećao kapacitete.

"Taj kapacitet ovisi o planovima upisa koji se revidiraju nakon faze prijave. Prijave traju devet radnih dana, a onda se revidiraju planovi kako bi što manji broj djece ostao neupisan", rekao je Juroš.

Uz 60 gradskih dječjih vrtića, koji djeluju na 230 lokacija, u Zagrebu rade i 64 privatna i vjerska dječja vrtića te 26 obrta djelatnosti dadilja.

Možda te zanima... Odgojitelji u Zagrebu digli svoj glas protiv uvjeta u kojima odgajaju djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.