Školarci 05. travnja 2023.

10 zabavnih i kreativnih načina kako jutra učiniti manje stresnima

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jutra znaju biti uistinu naporna kad imate malu djecu. Ma koliko ih voljeli, realno gledano, stvarno mogu zagorčati taj početak dana i uništiti svaku volju za nastavkom dana. No, možda može i drukčije…

Umorni ste od jutarnjeg ludila? Jedan plače, drugi se ne želi dići iz kreveta, kad treba krenuti oni bi gledali TV, svi su mrzovoljni i na kraju dan počne tako da – bolje da nije ni počeo. Zapravo, svaki dan se i prije zore osjećate kao da trčite maraton okruženi potpunim kaosom? Ako je tako, znajte da niste sami.

Ujutro netko treba probuditi cijelu obitelj, obući ih, nahraniti i sve to na vrijeme da se stigne izaći u rano jutro. Već na prvu zvuči kao recept za katastrofu, a najčešće tako i bude. No, dajte šansu mogućnosti da stvari ipak mogu biti drugačije…

Evo 10 zabavnih i kreativnih načina da jutra učinite manje stresnima!

1. Pojačajte glazbu, umjesto da je stišavate

Glazba ima moć u trenu podići raspoloženje i potaknuti nas da se brže krećemo. Razmislite o jutarnjoj playlisti s veselim pjesmama poput "Uptown Funk" Bruna Marsa, "I Gotta Feeling" The Black Eyed Peasa i "Roar" Katy Perry . Neka djeca pomognu u odabiru pjesama! Pojačajte toliko da susjedi ne zamjere i krenite u dan u ritmu! Klincima će biti zabavno, garantiramo!

2. Pretvorite jutarnje ciljeve u natjecanje

Tko je prvi spreman? Nagradite tog člana obitelji posebnom nagradom. Ili njih ostavite kod škole/vrtića posljednje, kao malu nagradu, ako je moguće. Ako su djeca dovoljno stara, natjecanje ne mora biti kaotično. Neka svaki član obitelji ima svoje radnje i raspored.

3. Kupite zabavne budilice za sve

Budilice ne moraju biti one ogromne koje paraju uši i urlaju. Privlačna, lijepa budilica, možda s likom kojeg dijete voli, potpuno će ih okupirati i poželjet će ju koristiti. A možda će se onda i buditi sa smiješkom ili barem neće kriviti vas.

4. Pretvarajte se da se spremate na avanturu

Ako vaše dijete uživa u dotjerivanju, neka jutro počne avanturom. Svaki dan može imati drugačiju temu. Na primjer, ponedjeljak bi mogao biti u znaku Harryja Pottera, utorak bi mogao biti Dan princeza i tako dalje. Pripremite sve noć prije, kako bi odijevanje bilo jednostavnije. Ne mora to biti pravi, cjelokupni kostim. Neka bude neki detalj ili nešto što podsjeća na temu. I ne zaboravite sudjelovati, čak i ako ste krenuli na posao, možete nabaciti krunu, ogrtač ili šešir za igru.

5. Napravite popis za provjeru koji je jednostavan za praćenje

Izradite jutarnje grafikone kako biste svoju obitelj organizirali. Ako su djeca mala, koristite slike umjesto riječi. Uključite stvari poput "odjeni se", "pospremi krevet", "spakiraj užinu" i tako dalje. Podijelite grafikon u dva stupca s oznakom "Zadatak" i "Obavljeno". To pomaže članovima obitelji da znaju što se od njih očekuje i daje im kratak podsjetnik ako ste previše zauzeti da biste pitali.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

6. Mamac sa zabavom na kraju

Ako ustanovite da se jutro oteže i klinci odugovlače, nemojte se ustručavati namamiti ih nekom povlasticom ili nagradom. Može to biti vikend zabava poput odlaska u kino ili posjeta nekom parku. Ovo nije podmićivanje. Ovo je nagrađivanje dobrog ponašanja. Također možete koristiti tehniku ​​"Kada... tada". Odredite jednu stvar koju vaše dijete voli u jutarnjim satima i neka ta stvar ovisi o tome hoće li ono obaviti stvari s popisa jutarnje rutine. Na primjer, "Nakon što opereš zube i obuješ cipele, možeš sam napraviti sendvič koji ćeš ponijeti u školu."

7. Započnite ritual zahvalnosti

Koliko god jutra bila stresna, budite zahvalni na početku novog dana. Započnite ritual zahvalnosti sa svojom obitelji. Svako jutro pronađite jednu pozitivnu stvar na kojoj ćete biti zahvalni. To može biti nešto jednostavno poput novog sapuna koji dobro miriše ili nešto dublje poput ujaka Ivana koji je preživio nedavni srčani udar. Pozitivnost je zarazna i dobra za dušu.

8. Neka doručak bude iznenađenje

Učinite doručak zabavnim i napetim. Zapišite opcije dnevnog doručka na male komadiće papira. Stavite listiće u šešir ili zdjelicu i neka vaše dijete odabere što će jesti za doručak tog jutra. Ili iznenadite svoje dijete nekim maštovitim doručkom kakve klinci vole – drukčije rezan kruh je već zabavniji nego običan.

9. Izađite van!

Kada vidite sunce prije 8:00 ujutro, to je zapravo dobro za vas! Iskočite iz kreveta i istrčite van! Dan nije sunčan? To je u redu! Ipak ste se probudili i izašli na svježi zrak!

10. Popijte malo vode

Dodatna hidratacija za početak dana uvijek pomaže! Pijenje vode može djelovati umirujuće, a naše tijelo može imati koristi od dodatne hidratacije kada smo pod stresom. Treba li i to učiniti zabavnim? Nacrtajte nešto na čašu perivim flomasterima!

I bez obzira na to kako jutro prođe, pokušajte ga završiti s dozom pozitivnosti. Svaki dan koji tako počne ne može biti loš!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.