Vrtić 25. srpnja 2024.

Mattel opet iznenadio: Stiže prva slijepa Barbie i prva tamnoputa sa sindromom Down

Foto: Mattel
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Barbie lutka slavi ove godine svoj 65. rođendan, a i dalje je jednako mlada i atraktivna kao i prvog dana – voljeli su je današnji roditelji, a vole je i današnja djeca, a tvrtka Mattel posebnu pažnju posvećuje inkluzivnosti.

Otkad se sjećamo, mi kao današnji roditelji, Barbie lutke su bile jednostavno pojam igračke. Da, imali smo puno jednostavnije igračke, da, igrali smo se svim i svačim, da bili smo zadovoljni sitnim stvarima, ali barbike su bile često nešto o čem smo maštale kao djevojčice. Ni dečki nisu isključeni, naravno! Ipak je tu bio i Ken, a i barbike su uvijek privlačile pozornost.

Možda te zanima... Barbie slavi 65. rođendan, a Mattel joj je za tu priliku pripremio dostojnu izložbu Roditelji

Dok su nekoć bile sve gotovo jednake, s vremenom je proizvođač Mattel shvatio da treba među svoje slavne lutke unijeti malo raznovrsnosti, a onda i poraditi na inkluzivnosti. Od 2016. godine linija lutaka Fashionista ponudila je djeci više od 175 izgleda u različitim tonovima kože, bojama očiju, bojama i teksturama kose, tipovima tijela, invaliditetom i modom. Postoje lutke koje koriste invalidska kolica, lutke s vitiligom i alopecijom, s protetikom i slušnim pomagalima...

A sada stiže i prva slijepa Barbie i prva crna Barbie sa sindromom Down.

Tvrtka Mattel udružila se s Američkom zakladom za slijepe (AFB) i Nacionalnim društvom za sindrom Down (NDSS) kako bi osigurala da dizajn lutaka točno odražava karakteristike koje treba.

 | Author: Mattel Foto: Mattel

Slijepa Barbie, čije oči posebno odražavaju pogled slijepe osobe, dolazi s bijelo-crvenim štapom i slatkim sunčanim naočalama. Osim tog, ima i zglobove na laktovima kako bi se osigurala realističnija upotreba štapa. I njezina odjeća i ambalaža dizajnirani su u skladu s tim - odjeća je živahnih boja i taktilno zanimljiva (satenska bluza, suknja s volanima), a mislili su čak i na lakše odijevanje, pa odjeća ima kopče. Kutija u kojoj dolazi ova Barbi ispisana je Brailleovim pismom.

 | Author: Mattel Foto: Mattel

Dok je prošle godine predstavljena lutka s Downovim sindromom, ona je bila isključivo bijele puti, pa je sad došlo vrijeme da se pojavi i tamnoputa lutka sa sindromom Down. I u ovom slučaju se pazilo na autentičnost lutke, pa je tako posebna pažnja posvećena lutkinoj figuri, crtama lica, kosi, odjeći (njezina plavo-žuta haljina ukazuje na svijest o Down sindromu) i naočalama.

Barbie je uistinu – više od „samo lutke“!

Možda te zanima... Zašto djeca vole svlačiti lutke? Evo što kaže psihologinja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.