Školarci 20. srpnja 2023.

Autorica inkluzivnih slikovnica na Barbie nacrtala strije da bi prikazala kćeri stvarni izgled tijela

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zahvaljujući filmu Barbie, koji je stigao u kina, kao i medijskoj pompi koja je nastala zbog pojave ovog filma, klasična dječja lutka doživjela je svoj preporod. Barbie lutka je opet hit, ali ova mama nije se mogla pomiriti sa savršenim izgledom lutke…

Barbie lutka opet je u modi! I sigurni smo da je puno mama koje se rado prisjećaju svog djetinjstva i neće ih trebati puno nagovarati da svojim djevojčicama (i dječacima, naravno, po želji!) nabave još koju poznatu lutkicu. A iako su u tvrtki Mattel puno pažnje poklonili inkluziji, odnosno poradili na tom da njihove lutke imaju razne značajke kako bi ukazali na različitosti među njima, još uvijek su neke značajke Barbie lutke ostale iste od njezina početka. Jedna od tih značajki je savršeno besprijekorna koža.

No mama Kate Claxton htjela je svojoj kćeri pokazati da to nije nužno pravo stanje stvari i da nemamo svi savršenu kožu. Tako je mama Kate odlučila svojoj kćeri pokazati da i Barbie može imati strije, baš kao i milijuni žena na svijetu, pa ih je odlučila – nacrtati.

Inače, mama Kate nije „obična mama“ niti influencerica, nego nagrađivana dječja autorica inkluzivnih slikovnica koje govore o pozitivnom pogledu na tijelo, a svojoj je trogodišnjoj kćeri htjela ukazati na to da postoje različita tijela. Na jednoj od lutkica mama je lakom za nokte nacrtala strije na lutkinu trbuhu, grudima i nogama.

"Jako sam uzbuđena zbog novog filma o Barbie i kod kuće imamo neke prekrasne lutke koje prikazuju različita tijela i potiču inkluzivnost, ali nijedna nije imala strije... do sada," napisala je u potpisu svog Instagram videa koji prikazuje izradu ove nove Barbie sa strijama, te dodala da je njezina kći toliko zaljubljena u te lutkeda joj je bilo važno napraviti neke izmjene na toj lutki i dati joj „pruge koje mnoge od nas pokrivaju”.

Sigurni smo da znaš da su strije iznimno česta pojava, posebno kod žena čije je tijelo promijenjeno trudnoćom. Procjenjuje se da od 50% do 90% svih trudnica razvije strije. No, strije su također uobičajene za djevojčice i dječake u razvoju.

Pratitelji su oduševljeno prihvatili ovu transformaciju lutke Barbie, u velikom broju. No, nisu baš sve bile oduševljene ovim uratkom.

“Zašto tjerati djevojke da se stalno još više brinu,” jedna je osoba napisala u komentaru koji je Kate istaknula. “Rodila sam troje. Bez strija. Natjeraj ih da razmišljaju pozitivno.”

Na pitanje kako je njezina kći reagirala na "tigraste pruge", Kate je rekla da je njezinu trogodišnjakinju više zanimala njezina doktorska odjeća.

Slatka reakcija njezine kćeri dodatno dokazuje kako djeca ne mare za izgled i cijene različitost ako im se od malih nogu prikazuje u pozitivnom svjetlu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.