Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. ožujka 2024.

Zašto djeca vole svlačiti lutke? Evo što kaže psihologinja

Foto: Instagram@julialynn4476
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste ikada bacili pogled na hrpu golih lutki, Barbika u sobi i zapitali se zašto, zaboga, sva ta slatka mala odjeća ne uspijeva ostati na lutkama s kojima su došli, daleko od toga da ste sami. Djeca uspiju napraviti nered od svega, ali zašto dijete uvijek svlači lutke?

Kao što Alyssa Roberts, psihologinja i spisateljica u Practical Psychology, kaže za Scary Mommy, iza toga postoje različiti razlozi te dodaje: "Ti razlozi mogu se grupirati u tri glavne kategorije: istraživanje, imitacija i kreativnost."

“Prvo, djeca mogu skinuti odjeću s lutaka kako bi istraživala svijet oko sebe”, kaže ona. “Djeca su prirodno znatiželjna i vole učiti o predmetima i ljudima u svom okruženju. Skidajući odjeću s lutke, možda pokušavaju razumjeti kako odjeća funkcionira, kako pristaje na lutku i kako se može skinuti. Ova vrsta istraživanja također može biti način da djeca vježbaju svoju finu motoriku i koordinaciju oko-ruka.”

Također mogu oponašati ponašanje odraslih oko sebe. “Djeca neprestano promatraju i uče od odraslih oko sebe, a možda vide odrasle kako skidaju vlastitu odjeću i žele učiniti isto”, kaže Roberts. "Ova vrsta imitacije također može biti način na koji djeca vježbaju i uče o društvenim ulogama i normama, kao što su vrste odjeće prikladne za različite prilike."

Kako igra s lutkama utječe na razvoj dječaka?

Na kraju, Roberts napominje da bi to mogao biti način na koji djeca mogu "izraziti svoju kreativnost i maštovitu igru". Ona kaže: “Lutke i druge igračke mogu djeci biti platno za stvaranje vlastitih priča i scenarija, a presvlačenje lutke može biti način da djeca dodaju detalje i dubinu tim pričama. Na primjer, dijete bi moglo promijeniti odjeću svoje lutke kako bi odgovaralo okruženju svoje zamišljene igre, kao što je obući kupaći kostim da bi 'otišlo na plažu'."

Osobnost djeteta također može utjecati na njegovo ponašanje - to uključuje njihovu sklonost uklanjanju ili rješavanju Barbienog modernog izgleda. “Na ponašanje djece može utjecati i njihovo emocionalno stanje ili odnosi s drugima”, kaže Roberts. “Dijete koje se osjeća tjeskobno ili pod stresom može tražiti utjehu igrajući se sa svojim lutkama, uključujući presvlačenje odjeće. Nasuprot tome, društvena ili samopouzdanija djeca mogu koristiti svoje lutke za interakciju s drugima i pričanje priča.”

 | Author: Unsplash/ALEXANDRE DINAUT Foto: Unsplash/ALEXANDRE DINAUT

Kada obično počinje faza gole lutke?

Roberts napominje da faza gole lutke obično počinje oko 2. ili 3. godine. "Kako im se više sviđaju te igračke i razvijaju fine motoričke vještine, mogu početi eksperimentirati sa skidanjem i oblačenjem odjeće svojih lutki." Ona dodaje: “Treba napomenuti da postoji širok raspon normalnog razvoja u vezi s dječjom igrom. Djeca mogu početi svlačiti svoje lutke u različitim godinama, ovisno o njihovim osobnim interesima i sposobnostima. Neka djeca mogu pokazati interes za svlačenjem svojih lutaka već u dobi od 18 mjeseci, dok druga možda neće pokazati interes do otprilike 3 ili 4 godine.”

“Kako djeca nastavljaju rasti i razvijati se, njihova će igra obično postati složenija i nijansirana”, nastavlja ona. „Mogu početi koristiti svoje lutke i druge igračke za pričanje priča i stvaranje scenarija, a njihova igra može postati maštovitija i kreativnija. Djeca mogu nastaviti svlačiti svoje lutke kao dio ove igre ili mogu prijeći na druge vrste igre kako se njihovi interesi i sposobnosti mijenjaju.”

I kao sa svim stvarima vezanim uz djecu, nema potrebe za naglašavanjem ako dijete slijedi drugačiji vremenski rok, kaže Roberts. “Roditelji također trebaju biti svjesni da ne postoji određena dob u kojoj djeca obično prestaju svlačiti svoje lutke. Dječja igra i interesi mogu se mijenjati i razvijati tijekom vremena, i normalno je da se djeca nastave baviti raznim vrstama igre tijekom svog djetinjstva i kasnije.”

 | Author: Instagram@princessaaliss Foto: Instagram@princessaaliss

Ima li nešto što bi roditelji trebali napraviti?

Roberts naglašava kako "treba pristupitit ovakvoj igri bez osuđivanja. Dječja igra prirodan je i važan način da djeca uče i shvaćaju svijet oko sebe, a često kroz igru djeca mogu izraziti svoje osjećaje, misli i ideje.” Općenito govoreći, pružiti im podršku i ohrabrenje uvijek je dobra ideja, a iste smjernice vrijede i kada je riječ o igri s lutkama.

“Roditelji mogu ponuditi objašnjenja i smjernice primjerene dobi kada je potrebno”, kaže ona. "Ako dijete stalno skida odjeću svojih lutaka i pokazuje interes za način na koji odjeća funkcionira, roditelj bi mogao objasniti kako funkcioniraju gumbi, patentni zatvarači i kopče i pomoći djetetu da ih vježba."

Također možete iskoristiti prirodni kreativni nagon svog djeteta potičući ga da koristi svoje lutke i druge igračke za pričanje priča i stvaranje scenarija, kaže Roberts. “Ovo može pomoći djeci da se više osjećaju uloženo u svoju igru i dati im osjećaj svrhe i smjera.”

Ako mislite da imate nadobudnog modnog dizajnera u svojim rukama, Roberts preporučuje da im "pružite razne mogućnosti odijevanja ili čak pomognete djetetu da kreira vlastitu odjeću za lutke."

Ima li razloga za zabrinutost?

Iako je ovo ponašanje nevjerojatno uobičajeno (i rijetko razlog za zabrinutost), Roberts napominje da je "važno da roditelji budu svjesni svih potencijalnih zabrinutosti ili problema koji bi mogli utjecati na igru njihova djeteta. Ako dijete neprestano svlači svoje lutke i pokazuje interes za vlastito tijelo, roditelj bi mogao razmisliti ima li dijete bilo kakvih problema sa slikom tijela ili pitanja o vlastitoj anatomiji. U tim slučajevima roditeljima može biti od pomoći da vode otvorene i dobi primjerene razgovore sa svojim djetetom i da potraže dodatnu podršku ili resurse ako je potrebno.”

Prema Roberts: "Roditelji mogu odahnuti jer je svlačenje odjeće s lutaka "normalan i zdrav dio njihova razvoja i postoji mnogo različitih načina na koje djeca mogu učiti i rasti kroz igru", kaže ona. "Pružanjem podrške, smjernica i resursa, roditelji mogu pomoći svojoj djeci da se osjećaju samopouzdano i podržano u igri te potaknuti njihovo učenje i rast."

lutke Možda te zanima... Kako igra s lutkama utječe na razvoj dječaka? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.