Vrtić 16. lipnja 2023.

Mame upozoravaju: zbog gel kuglica djeca završavaju na ozbiljnim operacijama ili gore

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda misliš da tvoje dijete nije jedno od one djece koje završi na hitnoj zato što je progutalo kockicu legića ili zaguralo zrno graha u nos. No, s malom djecom opreza nikad dosta.

Kuglice su, šarene su, mekane su, prozirne su – treba li išta više reći da shvatiš kako je djeci nešto takvog opisa sigurno privlačno? Moglo bi se naći još predmeta koji odgovaraju opisu, ali ovdje ćemo govoriti o gel kuglicama za vodu. Imaju razne namjene, a mogu poslužiti između ostalog kao zabava za djecu. No, isključivo pod nadzorom, a evo i zašto.

Američke dječje bolnice već su odavno upoznate sa slučajevima otrovanja ovakvim kuglicama, pa će često provjeriti je li dijete moglo negdje biti u blizini takvih kuglica kad dođe na hitnu s određenim simptomima. Naime, nije rijetkost da dijete ove kuglice – proguta i tako se otruje. U Americi su, čak, znali dizati tužbe protiv proizvođača ili prodavača ovakvih kuglica. I ako misliš da to tvoje dijete ne bi napravilo, dobro bi bilo ne biti u potpunosti uvjeren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Trolle (@trolleleg)

Prvi i osnovni simptom otrovanja gel kuglicama je povraćanje, i to povraćanje koje ne prestane ni na koji način. Problem je u tom što kuglice znaju biti vrlo sitne, pa ih vrlo lako progutaju i oni najmanji. A one u doticaju s vodom – nabubre. Mnogi slučajevi zapravo završe operacijom, i to vrlo ozbiljnom operacijom. Dodatno je nezgodno to što se ove kuglice ne vide tako lako na rentgenu.

Može i gore...

Nakon operacije, djeca se uglavnom oporave, ali postoje i oni drugi, rijetki, slučajevi koji ne završe dobro. Na primjer, mama malene, tada 10-mjesečne Kipley, ispričala je kako se ona dočepala kuglica svoje starije sestre i progutala ih. No, to su ustanovili tek kad su je krenuli operirati jer više nisu znali što drugo. Iz utrobe su joj izvadili popriličnu količinu kuglica i ovojnica kuglica.Mislili su da je sve dobro, ali malena Kipley nije se dobro oporavljala – nije reagirala na svoje ime, nije izgovarala ništa, nije dobro spavala, nije dobro jela. Tad su nakon puno potrage za pravim liječnikom ustanovili da je njen mozak oštećen tvari koja se naziva akrilamid monomer – kojeg se male količine nalaze upravo u gelu u kuglicama.

Ove se kuglice, raznih veličina, koriste u brojne svrhe – kao ukrasi, kao sredstvo za razvoj senzorike, za izradu raznih umjetničkih predmeta, za biljke, kao igračke, a postoje i igračke puške koje ispucavaju gel kuglice. Ako se proguraju, najčešće završe u crijevima, gdje nabubre pa se zaglave. To sa sobom nosi cijeli niz vrlo ozbiljnih opasnosti.

Evo koji bi simptomi trebali upozoriti na mogućnost gutanja ovih kuglica:

  • Povraćanje, kašljanje ili slinjenje
  • Poteškoće s gutanjem
  • Ubrzano i teško disanje
  • Bol u trbuhu ili nelagoda
  • Povraćanje

Nakon što se malenoj Kipley zauvijek promijenio život kad je progutala gel kuglice, njezina je mama pokrenula web stranicu na kojoj upozorava ljude na opasnost koju kriju ove kuglice. Na stranici That Water Bead Lady ama Haugen podijelila je dokumentaciju koja podupire ono o čem ona govori, te upućuje roditelje na opasnosti, ali i na službenu prijavu nadležnim agencijama.

Uz ovu mamu, tu je još i cijeli niz roditelja čija su djeca prošla slično, ali srećom bez posljedica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.