Vrtić 21. studenoga 2023.

Mama pohvalila svog brata sa sindromom Down zbog povezanosti s njenom djecom

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

On je vrlo brižan ujak, čija je ljubav za nećake snažna i očita, na što je njegova sestra vrlo ponosna. A razlog zbog kojeg je video o ovom ujaku postao viralan je njegov sindrom Down, s kojim je rođen.

Znamo da ujaci mogu beskrajno voljeti svoje nećake i da je to jedna posebna ljubav, posebno kad oni sami nisu roditelji. S druge strane, znamo da osobe rođene s Down sindromom imaju beskrajno puno ljubavi za cijeli svijet, doslovno. E, pa onda možemo samo zamisliti kako je to kad se ove dvije stvari spoje u jedno.

Možda te zanima... ''Znala sam plakati i objašnjavati da Matija nije nikom na teret, a izvukli su me divni pratitelji'' Školarci

Ili ne moramo zamišljati! Jer jedna je mama, Erin Johnson, objavila video u kojem iskazuje svoje divljenje i podršku svom bratu, ujaku svojih mališana, koji ima sindrom Down. Otkad je rodila najprije sina, pa kćer, Erin je svog brata Matta Rhodesa uključivala u brigu oko mališana, a on je to prihvatio bolje nego što su ona i ostatak obitelji ikad mogli zamisliti.

"Ljudi ga obično ne shvaćaju ozbiljno, ali kada smo mu dali priliku da bude onaj koji se brine, a ne onaj o kome se brine, odrastao je i sve iznenadio svojom nježnošću,“ kaže Erin u videu koji je postao viralan. Taj je video napravila jer je bila toliko zapanjena odnosom njezina brata Matta s njenom djecom da je poželjela ovjekovječiti njihov odnos.

Erin Johnson je za Today.com izjavila da se njezina djeca vole "glupirati" sa svojim "zabavnim ujakom". Ona kaže da znaju da se, budući da je Rhodes tako šašav, mogu uz njega provući s nekim stvarima koje drugi ne bi prihvatili, "kao što je prduckanje ustima, ispuštanje smiješnih zvukova i razgovora o kakici."

Međutim, Rhodesova omiljena stvar je priprema djece za spavanje. Kad su bili mali, davao bi im bočicu, ljuljuškao ih, čitao im knjigu i pjevao pjesme. “A onda bi samo sjedio i gledao u monitor dok se oni ne bi probudili iz sna”, kaže Johnson. "Mislim da mu se svidjelo što je to rutina, znao je točno što može očekivati ​​i imao je vrlo specifičan posao za obaviti."

Ispod svog videa koji je postao viralan Erin je napisala: „Njihov odnos ujak-nećak započeo je kao vrlo jednostran — moj brat je davao svu ljubav, njegovao i podučavao svog nećaka, što ima smisla jer je njegov nećak bio premali da bi ponudio mnogo zauzvrat. Ali kako su odrasli i kako je moj sin prestao biti beba i prohodao, bilo je fascinantno svjedočiti novom obliku koji je njihov odnos poprimio.“

Mama Erin neprestano objavljuje na svom profilu videe u kojima pokazuje tu posebnu povezanost. 

Maleni Dominic, nećak, shvaća da je njegov ujak drukčiji i cijeni ga upravo takvog: „Njegov se nećak sjeća uspomena koje je dijelio sa svojim ujakom, promatra (i cijeni) različitost svog ujaka, uzima u obzir ujakove osjećaje i interese. Gotovo kao da ga je toliko suosjećanja koje je u njega ulio njegov ujak tijekom godina pripremilo da mu uzvrati istom mjerom,“ rekla je ponosna mama i sestra.

Ono što je divno u ovom odnosu jest što Matt može biti upravo ono što jest, bez ikakvih osuda. Osim tog, suosjećajnost i empatija koju obično imaju osobe sa sindromom Down, ovdje se itekako cijeni. Jer tko može bolje naslutiti kad su nećaci malo tužni, kad im treba zagrljaj ili razgovor ili tek crtić.

Možda te zanima... Zvijezda Uvoda u anatomiju: Odgoj kćeri sa sindromom Down bio je kao ponovno rođenje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.