Roditelji 13. listopada 2023.

Zvijezda Uvoda u anatomiju: Odgoj kćeri sa sindromom Down bio je kao ponovno rođenje

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji djece rođene sa sindromom Down reći će da je njihovo dijete kojem su morali posvetiti i posvećuju posebnu brigu, ono što je njihov život učinilo sasvim drukčijim i na poseban način divnim. Tako nekako razmišlja i Caterina Scorsone, zvijezda serije Uvod u anatomiju.

U Uvodu u anatomiju ona je bila Amelia, briljantna kirurginja koja je nije bila sigurna hoće li uopće imati djecu. No dok je serija pisala jedan scenarij, njezin je život sasvim druga priča. Glumica Caterina Scorsone majka je djevojčice Pippe, rođene sa sindromom Down. Nedavno je Caterina u razgovoru tijekom showa Good Morning America govorila o svom životnom putu s kćeri Pippom.

Možda te zanima... ''Znala sam plakati i objašnjavati da Matija nije nikom na teret, a izvukli su me divni pratitelji'' Školarci

“Rođenje Pippe me natjeralo da preispitam sve o ljubavi”, kazala je Scorsone. “To je na kraju bio početak života za mene, neka vrsta ponovnog rođenja za mene, kao i njezino rođenje. Imala sam priliku ponovno otkriti sve o tome što je moj život bio, što njezin život jest… A sve se pretvorilo u život koji je imao toliko više teksture i bio toliko šareniji i toliko sam ga više cijenila.” Osim Pippe, Caterina ima još dvije kćeri. 

Scorsone, inače, često govori o sindromu Down, na društvenim mrežama i u svakoj pruženoj prilici, jer smatra da je to vrlo bitno. "Postoji toliko mnogo pretpostavki koje su nam kulturološki usađene, da bi svatko trebao izgledati na određeni način", kaže, nazivajući to "pojednostavljenom" perspektivom. Caterina koristi svaku priliku da pozove ljude da prestanu željeti isključivo određeno dijete, te smatrati da drugačije nije dovoljno dobro. “Možemo početi učiti kako voljeti jedni druge i sebe,” kaže Scorsone.

Prije nekoliko je dana na Instagramu, Scorsone je pozvala sve da se probude po pitanju osoba s poteškoćama. Naime, u nekim se zemljama još uvijek se, još od 80-ih godina, listopad smatra mjesecom u kojem se širi svijest o sindromu Down, pa je tom bila posvećena i njena objava.

“Postoje teški dani, ali teški dani nisu takvi zbog sindroma Down: oni su teški samo zato što naša kultura i društvo ne funkcioniraju dobro kad govorimo o pravednosti”, napisala je. “Njene su potrebe specifične. Nisu posebne. One su samo njene. Naša kultura nije dovoljno naučila voljeti samu sebe da bi znala da su sve naše potrebe specifične.”

Scorsone često daje savjete drugima koji dobiju dijagnozu koju nisu očekivali i kaže im: „Pronađite svoju zajednicu. Potražite mame i tate i obitelji." Na taj se način, kaže, bori protiv strahova od odvojenosti i to nas pomaže da svoju radost iznutra proširimo na društvo. Bravo, Pippina mama!

Možda te zanima... Moje ime je Laura. Imam kromosom viška i samo želim biti kao moji vršnjaci Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.