Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. svibnja 2023.

Trebaju li roditelji zabranjivati djeci da diraju stvari po kući? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Freepik ; Zašto nije dobro djeci zabranjivati dirati stvari po kući?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Djeca vole raditi stvarne stvari jer žele imati ulogu u stvarnom svijetu. Naše društvo je malo pretjeralo u naglašavanju važnosti pretvaranja i maštanja u razvoju male djece', kaže psihologinja Lillard

Primijetili ste sigurno da se vaše dijete radije igra s daljinskim upravljačem nego igračkama. Iskoristite to! Dugo već znamo da djetetu za najbolji razvoj nisu potrebne skupe igračke, nego ljubav, pažnja i urođena im mašta. No ovo potonje je, tvrde znanstvenici, precijenjeno. Iako djeca uživaju u izmišljenom svijetu s izmišljenim likovima, već od dobi kad progovore znatno im je važnije sudjelovati u kućanstvu i pomagati. Nova istraživanja potvrđuju kako su djeca “programirana” više da pomažu nego da maštaju.

Djeca vole stvarnost i prave ljude u knjigama

Predškolci bi, primjerice, radije rezali mrkvu ili hranili mlađeg brata nego se pretvarali da to rade. Da realnost pobjeđuje maštu pokazalo je i američko istraživanje o navikama čitanja. Pokazalo se da mališani bolje uče kad su primjeri u knjigama pravi ljudi umjesto praščića i medvjeda. Odrastanje u kojem stvarnost pobjeđuje posebno se uočava u kulturama izvan gradskog, “zapadnog” okruženja. Kad odrastaju kao dio plemena ili na selu, djeca manje vremena provode u izmišljenom svijetu, a uglavnom su im dostupni alati kojima se koriste odrasli. U najgorem slučaju njihove replike. 

"Davanje kućanskih pomagala djeci i uključivanje njih u održavanje kućanstva stvara otpor kod mnogih roditelja", kaže psihologinja Angeline Lillard sa Sveučilišta Virginia u SAD-u. Ističe kako roditelji preferiraju nadgledanu igru svojih potomaka te su mišljenja da predškolce i one mlađe treba štititi od njih samih.

Možda te zanima... Izazvao raspravu: Dvogodišnjak oštrim nožem reže povrće i priprema salatu Vrtić

Kasniji otpor prema kućanskim poslovima

"Djeca vole raditi stvarne stvari jer žele imati ulogu u stvarnom svijetu. Naše društvo je malo pretjeralo u naglašavanju važnosti pretvaranja i maštanja u razvoju male djece", tvrdi Lillard. Također, smatra i da je zabranjivanje djeci da diraju išta u kući razlog njihovu kasnijem otporu prema kućanskim poslovima, kad to napokon od njih roditelji zatraže. Čak i u SAD-u, gdje su djeca prezasićena superherojima i videoigrama, rezultat je bio takav da su djeca između 3 i 6 godina radije birala raditi stvari, nego se pretvarati da ih rade.

Istraživanje je provedeno na 100 djece, a kad ih se pitalo zašto im je draža stvarnost, odgovori su bili jer je funkcionalno, korisno i daje im novo iskustvo. U slučaju kad su birali pretvaranje, razlog je uglavnom bio taj što se boje probati jer smatraju da ne znaju ili ne smiju.

Pomognete li djeci da se služe kućanskim aparatima i pomagalima dok su mali i dok to žele, neće se toliko buniti protiv kućanskih poslova kad vi pomislite da su napokon spremni.

Možda te zanima... Djeca koja pomažu u kućanskim poslovima su uspješnija? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.