Vrtić 13. rujna 2024.

Ispuhao Lego kockicu iz nosa skoro 30 godina kasnije: 'Napokon dišem na tu nosnicu!'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nezgode iz djetinjstva nekad nas prate na najrazličitije načine, a jedan se Amerikanac pošteno iznenadio kad ga je 'zaskočila' posljedica njegove nestašnosti iz djetinjstva…

Klinci k'o klinci, često su nestašni, pa nikad ne znaš što možeš od njih očekivati. Odnosno, znaš da možeš očekivati baš bilo što. I posljedice tog 'bilo čega' nekad dijete prate kroz život – recimo ožiljci kao uspomene na razne padove, lomove, akrobacije. No, sve to bude nam svojevrsna uspomena na kraju i priča koju cijeli život prepričavamo.

Možda te zanima... Trik koji će te spasiti od odlaska na hitnu: „Odvratno je, ali svaki roditelj to mora znati“ Vrtić

No, jedan muškarac iz Arizone u SAD-u nije ni znao da sa sobom cijeli svoj život nosi jednu uspomenu – Lego kockicu, i to u svom nosu.

Da, zvuči vrlo neobično. Ipak, dogodilo se. Gotovo 30 godina, točnije 26, čovjek nije mogao baš dobro disati na tu jednu nosnicu, a sad je, kaže, napokon prodisao. Legić je doslovno ispuhao iz nosa, prepričao je u objavi na svom Instagramu 32-godišnji Ben Havoc.

A kako je zapravo došlo do ove situacije? Kada je imao oko 6 godina, Ben je gurnuo ovu malenu, okruglu Lego kockicu u svoj nos.

„Ne znam zašto sam to učinio“, nasmijao se, te dodao: „Bio sam jedno od te djece.“

O, da, znamo kako je to, biti jedno od TE djece.

Okrugli legić je, naravno, zapeo u nosu. Kad je shvatio da ga ne može izvaditi, Ben je došao na još bolju dječju ideju – poslat će Lego čovječuljka u spasilačku misiju i on će dohvatiti taj zalutali legić. Svaki roditelj zna kamo to vodi.

„Stavio sam Lego čovječuljka u nos i, naravno, Lego glava je ispala“, rekao je. „Sad mi je i to zapelo u nosu.“

U tom je trenutku počeo paničariti i glasno vikati, pa je dotrčala njegova mama. Donijela je pincetu i uklonila glavu Lego čovječuljka iz njegovog nosa. Mislila je, naravno, da je to sve i da je riješila stvar. A Ben, dijete kao dijete, nije ništa rekao.

I tako, 26 godina kasnije (ili nešto više, nije siguran koliko je imao godina točno), Ben se obratio liječniku zbog svojih problema. Između ostalog, imao je astmu i apneju u snu. Liječnik mu je preporučio da tijekom suhih ljetnih mjeseci pokuša pod toplim tušem ispuhivati nos, kako bi mu u tom pomogle para i vlaga.

Ben je savjet poslušao i redovito je to radio posljednjih šest mjeseci. A onda je u jednom trenutku, sasvim neočekivano, iz nosa ispuhao Lego kockicu. I on sada napokon, kaže, može disati na tu nosnicu, što, kaže, nije mogao odmalena.

„Ne znam što da mislim o ovome“, rekao je. „Upravo mi je dijagnosticirana opstruktivna apneja u snu i osjećam da je ova Lego kockica krivac za to... Potresen sam."

Što učiniti ako nešto završi u dječjem nosu?

Ako se strano tijelo zaglavi u nosu, važno ga je odmah ukloniti. Iako je to bitno učiniti odmah, posebno je hitno kad se radi o magnetu, bateriji ili nekom predmetu koji se širi kad se smoči. Ono što može pomoći u nekim slučajevima je puhanje nosa na jednu nosnicu, u kojoj je predmet, dok je druga zatvorena. Neki liječnici preporučaju i takozvani „roditeljski poljubac“, iako su neki skeptični po tom pitanju. To je zahvat u kojem roditelj prisloni usta na djetetova usta, pa puhne kratko, u nadi da će predmet izletjeti iz nosnice.

Ako je predmet na vidiku i lako ga je uhvatiti, možeš ga pokušati ukloniti pincetom. No, nikako nemoj bockati i gurkati prstima ili štapićima za uši, jer bi tako predmet mogao otići još dublje u nos.

Možda te zanima... Doktori progutali lego kockice da prouče koliko je to opasno za djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.