Vrtić 29. lipnja 2023.

Ima li istine u viralnom trendu prema kojem je bolje ne mazati se kremama za sunčanje?!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što nam sve neće donijeti taj TikTok! Najnoviji trend je pokret protiv korištenja krema za sunčanje. Da, dobro čitaš. Pa što na to kažu stručnjaci?

Ah, taj TikTok i njegovi trendovi! Mogli smo bez tog, zar ne? Začas se proširi, a kolika god bila korist zbog nekih uistinu zabavnih trikova za koje stvarno nismo znali, šteta koju nanose neprovjerenim informacijama daleko je veća. Izazovi i trendovi su stvarno maštoviti, a sad je tu i pokret „no sunscreen“, odnosno protiv nanošenja – krema za sunčanje.

Da, u svojim videima ljudi potiču druge da se odreknu zaštitnog faktora, odnosno krema sa zaštitnim faktorom od sunca, jer to nije dobro. A nije dobro jer te kreme – uzrokuju rak.

Možda te zanima... Kako namazati kremom za sunčanje dijete koje – se ne želi mazati kremom za sunčanje Vrtić

Molim? Da, točno tako. Kako su TikTok i ostale društvene platforme dale prostor mnogima za izražavanje svog mišljenja, tako mnogi iskazuju i svoja mišljenja i vjerovanja koja zapravo nisu potkrijepljena nikakvim znanstvenim dokazima. A ako su uvjerljivi, lako dobiju „sljedbenike“. Tako se pojavio i trend vjerovanja da kreme za sunčanje uzrokuju rak, te da ih ne treba nanositi.

Moramo li uopće ponavljati da kremu za sunčanje treba nanositi svakodnevno? Čak i ako je oblačno, hladno, vjetrovito. Ako sjediš uz prozor, voziš se u automobilu, ako si na bilo koji način izložen suncu. Važno je nanositi kremu za sunčanje. I ne, ona ne uzrokuje rak. Ali ga možeš dobiti ako ne nanosiš kremu za sunčanje i neprestano se izlažeš suncu bez zaštite.

Pamet u glavu

I ne, niti jedan TikTok trend ne bi na to smio utjecati, niti te navesti da promijeniš mišljenje i prestaneš nanositi kreme za zaštitu od sunca – koje je sve opasnije za našu kožu. Sva koža koja nije zaštićena odjećom, mora biti zaštićena kremom. Dakle, nije cilj niti u potpunosti izbjegavati sunce, niti pržiti se na suncu bez zaštitne kreme.

Sve ovakve savjete možeš jednostavno zanemariti. Istina je da neke kreme za sunčanje mogu sadržavati štetne sastojke, ali to je činjenica i za ostalu kozmetiku i na to jednostavno treba obratiti pažnju. Najopasniji sastojak u kremama za sunčanje je benzen, koji je dokazano kancerogen, pa svakako treba obratiti pažnju na to sadrži li slučajno krema koju kupuješ benzen. Posljednjih su godina u nekoliko navrata povučene neke kreme za sunčanje, baš zbog činjenice da su sadržavale ovaj štetni sastojak.

Naravno, moraš zaštititi kako sebe, tako i dijete. Za dijete vrijede još stroža pravila, jer koža koja je u djetinjstvu pretrpjela opekline, sklonija je kasnije pojavi melanoma. Neka ti to bude prvo i osnovno mjerilo kad razmišljaš o izlaganju suncu. Evo nekih pravila o izlaganju suncu onih najmlađih, kako nam je to sažela dermatologinja prof. dr. sc. Marija Kaštelan iz Poliklinike 3DERM.

1. Djecu mlađu od tri godine ne bi trebalo izlagati izravnim sunčevim zrakama. Međutim, budući da je malene teško zadržati u hladovini, vodite računa o tome da ih mažete zaštitnom kremom s oznakom “total block”.

2. Djeca ne smiju boraviti na suncu u vremenu od 11 do 16 sati. Prije i nakon tog vremena treba poduzeti odgovarajuće mjere zaštite.

3. Ne treba zaboraviti da tijelo počinje proizvoditi vitamin D nakon 10 minuta boravka na suncu (ne izravnom). Ovaj vitamin potiče apsorpciju kalcija, što je dobro za jačanje kostiju i zuba.

4. Dijete ne smije izlaziti na sunce bez zaštite za glavu. Poželjno je da kapa ima dugačak šilt koji će zaštititi djetetove oči od jake sunčeve svjetlosti. Na sebi trebate nositi tanku odjeću svijetlih boja (tamne boje privlače toplinu!).

5. Kožu djeteta namažite posebnom kremom s visokim faktorom zaštite (SPF 30 i veći). Što je dijete mlađe, faktor zaštite treba biti veći.

6. Namažite dijete najmanje sat vremena prije nego što ćete izaći na sunce. Tako ćete biti sigurni da je koža upila preparat i da je zaštićena.

7. Djecu mlađu od tri godine treba mazati svakih sat vremena, a stariju djecu na svaka dva sata boravka na otvorenom.

8. Zabluda je da kožu djeteta koje boravi u hladovini ne treba mazati! Čak i kada je oblačno, 80 posto UV-zračenja dopire do kože djeteta.

9. Nikada nemojte koristiti proizvode koji sadrže parfem ili alkohol. Primjena ovakvih proizvoda na suncu izazvat će alergijsku reakciju kod većine male djece.

10. Dok dijete boravi na suncu, dajte mu tekućine svakih pola sata. Na taj način spriječit ćete dehidraciju koja možete biti vrlo opasna.

Ako ti je jedino logično slijediti ovakve preporuke dermatologa, odnosno stručnjaka, pa se smiješ i čudiš odakle takve ideje o toksičnosti krema za sunčanje, moraš znati da videi s tagom #toxicsunscreen imaju na TikToku više od 4 milijuna pregleda. Dovoljno da barem dio posjetitelja uvjere u svoju priču.

Ako si među onima koji pomno istražuju sve sastojke kozmetike koju koriste, što je zapravo vrlo pohvalno, onda je jednako važno provesti i pravo malo istraživanje o sastojcima i što oni zapravo znače, te kako utječu na organizam. Nabavi dobru kremu za sunčanje, bez štetnih sastojaka i – maži se dok si izložena suncu!

Možda te zanima... Oblačni ljetni dani možda su najopasniji za dječju kožu – baš zato što mislimo da nisu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.