Vrtić 19. lipnja 2023.

Kako namazati kremom za sunčanje dijete koje – se ne želi mazati kremom za sunčanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda ti se čini kao nešto sasvim trivijalno. Možda misliš da je stvarno pretjerivanje raditi znanost od tog. No, svaki roditelj koji je pokušao nanijeti kremu za sunčanje na dijete koje to istinski ne želi – zna da je ovo stvaran problem.

Znaš da se moraš namazati kremom prije izlaganja suncu, pa to i napraviš. Znaš da moraš namazati i dijete, pa i to napraviš. I tu dileme ni odgađanja nema. Od sunca se moraš zaštititi i to je sva mudrost. Naravno, dok ne „naletiš“ na dijete koje istinski prezire tu istu kremu za sunčanje. I svaku drugu kremu za sunčanje. I svaku kremu.

I sad, lako za druge kreme. Ali onu za sunčanje moraš nanijeti. A ne možeš mu dopustiti da se jednostavno ne maže. Naime, svaka opeklina kože može utjecati ja pojavu melanoma kasnije u životu. To ne iznenađuje ako uzmeš u obzir da čak 80 posto izlaganja suncu se događa zapravo u djetinjstvu. Ne želimo zvučati kao „crnjaci“, ali svaka opeklina od sunca nastala u djetinjstvu može udvostručiti mogućnost pojave melanoma. Da, točno tako.

Možda te zanima... Dermatologinja objašnjava kako pravilno zaštititi dječju kožu od sunca te na što obratiti pozornost pri odabiru krema Beba

Pa kako onda namazati dijete koje se ne želi mazati i izričito to daje do znanja?

Stavi dijete u kolica ili autosjedalicu

Niti jedno niti drugo nije baš luđačka košulja, ali je dovoljno blizu tom. Iako ćeš i dalje morati primijeniti neke obrambene tehnike da spriječiš mlataranje rukama ili nogama, bit će dovoljno nepomični, odnosno dovoljno spriječeni u svom kretanju.

Izvadi čarobni stroj za odvraćanje pažnje

Da, govorimo o telefonu ili tabletu. I da, znamo da to nije dobro za dijete. No, ovdje se radi o sigurnosti, pa se svaka taktika koja upali isplati. Osim tog, možeš otvoriti YouTube i staviti neku pjesmicu o tome zašto je krema za sunčanje toliko važna. Možda se djetetu s vremenom svidi ovih par minuta uz ekran, pa prestane raditi dramu.

Natjeraj dijete da to učini

Krajnje je vrijeme da ta mala stvorenja preuzmu na sebe odgovornost koju treba. Naravno, posao će obaviti loše jer… Trebamo li navoditi razlog? Ali budući da će biti toliko usredotočeni na svoje nanošenje kreme i osjećaj na koži, vjerojatno neće primijetiti da prekrivaš mjesta koja nisu namazana.

Prevari ih

Čekaj, da vidim kako mogu ovo staviti? Ups, malo kreme. Da, djeca su tako lakovjerna, a ti si tu da to iskoristiš. To znači da postoje načini da ih namažeš kremom za sunčanje, a da oni to i ne primijete - pod uvjetom da ih želiš „nasamariti“. Na primjer, stavi kremu za sunčanje na vaticu i njome "oboji lice" djetetu, a dijete pitaj da pogodi što crtaš. Na kraju utrljaj kremu – dok brišeš crtež.

Promijeni metodu

Djeca su hipersenzorna mala bića i ponekad su iznenađujuće sitnice ono što ih potakne. Na primjer, ako držiš djetetovo zapešće da utrljaš kremu za sunčanje gore-dolje po ruci, možda ono zapravo ne mrzi losion - samo mrzi kada ga povlačiš za ruku. Pokušaj ustanoviti što mu točno smeta, pa promijeni način na koji to radiš. Možda će pomoći kist za šminku ili spužvica za blendanje. Tako će nanošenje kreme biti još i bolje i temeljitije, a moglo bi djetetu biti ugodnije, pa će se smanjiti odbojnost.

Možda te zanima... Oblačni ljetni dani možda su najopasniji za dječju kožu – baš zato što mislimo da nisu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.