Vrtić Igre za djecu 16. studenoga 2018.

Top 7 igračaka koje osim zabave potiču i na učenje

Foto: Lidl

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako trendovi diktiraju koje će se igračke tijekom blagdana najviše kupovati, neke od njih osim zabave djetetu pružaju prostor za razvijanje mnogih vještina koje će mu u kasnijem životu biti potrebne

Tijekom odrastanja djetetu je važno pružiti obrazovne igračke koje mu, osim zabave, omogućuju i učenje kroz igru. Riječ je o igračkama koje zahtijevaju od djece korištenje raznih setova vještina i tako dotiču različita područja učenja u mozgu. Iako svaka igračka može ponuditi neku vrijednost u razvoju, postoje određene igračke - koje se obično nazivaju obrazovne, didaktičke ili instruktivne - koje daju posebnu vrijednost dječjoj igri. Ljepota didaktičkih igračaka dvostruka je jer privlači i djecu i roditelje. U svojoj su jezgri, one još uvijek igračke, tako da ne izgledaju kao zadaća ili teret djeci, ali na praktičan način služe kao pomoć pri učenju.

Američka udruga pedijatara savjetuje da prilikom odabira darova za bebe i malu djecu, razmislite o igračkama koje će graditi razvojne vještine. Igračke koje zahtijevaju sortiranje oblika i slaganje blokova predstavljaju zagonetku bebama te im omogućuju razvoj fine motoričke, kognitivne i perceptivne vještine.

Postoji nekoliko vještina koje didaktička igračka potiče kroz igru:

Inovativno i kreativno razmišljanje: Kad se igraju s didaktičkim igračkama, djeca mogu razviti percepciju, intuiciju i sposobnost razmišljanja kako sudjelovati u kreativnoj aktivnosti.

Kognitivne sposobnosti: Obrazovne igračke mogu potaknuti djecu na razmišljanje i pomoći im da dalje razvijaju svoje sposobnosti slobodnog razmišljanja. Didaktičke igračke koje pomažu u poticanju kognitivnih sposobnosti uključuju i zagonetke.

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Motorne vještine: S pravim obrazovnim igračkama i igrama, djeca razvijaju svoje motoričke vještine te svoje kognitivne sposobnosti.

Meke vještine: Djeca kroz igru razvijaju i meke vještine poput primjerene društvene interakcije (diktirane društvenim vrijednostima, načelima i osjećajima), jezične vještine i unaprjeđuju emocionalni razvoj (uče djecu kako podnijeti gubitak, savladati izazov i steći mentalnu snagu).

Primjeri didaktičkih igračaka

Igračka s otvorima - Kornjača ili bilo koja druga životinja s otvorima različitih oblika kroz koje se ubacuju drveni oblici poput kocke, kugle i pravokutnika unaprjeđuje motoriku, prepoznavanje oblika i logičko razmišljanje.

Labirint - Ova igračka obično ima drvenu podlogu i vijugavu putanju na kojoj se nalaze različiti drveni oblici koje dijete treba odvesti s jednog kraja na drugi. Riječ je o igrački koja može poslužiti i kao pomoć pri učenju matematike s obzirom na to da se mogu izbrojati komadići koji su ostali na jednom kraju te oni koji se njima trebaju dodati.

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Lego - Kroz igru s legićima djeca su izložena osnovnim konceptima matematike i znanosti. Neki od tih koncepata uključuju prostorno rasuđivanje i prepoznavanje obrazaca i razmjera između objekata. Pomoću njih dijete će razviti sposobnost vizualizacije, posebno minijaturnih struktura koje želi graditi, a zatim nastaviti s planiranjem najboljeg načina za dovršenje projekta.

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Kuća za lutke ili dvorac - Dvorac s vitezovima ili kuća za lutke razvijaju kreativnost, maštu i motoriku kod djece, ali pomažu i u razvoju mekih vještina poput interakcije s obzirom na to da imaju različite figurice koje predstavljaju članove obitelji i pomoću njih djeca komuniciraju sa svojim vršnjacima tijekom igre.

Glazbeni stolić - Didaktički elementi glazbenog stolića pomažu mališanima u razvoju koordinacije i motorike te vizualne percepcije i senzornih sposobnosti.

 | Author: Screenshot/Amazon Foto: Screenshot/Amazon

Toranj slagalica - Ova igračka ne samo da unaprjeđuje motoričku aktivnost, nego i koordinaciju očiju i ruku s obzirom na to da toranj ima zaobljeni dio pa se lagano njiše naprijed i nazad. Zadatak je djeteta da kolutove složi po veličini, od najvećeg do najmanjeg.

3D puzzle - Budući da su obične puzzle manjoj djeci nezanimljive, 3D puzzle daju novi element igri i potiču razvijanje kreativnosti, motorike i logičkog razmišljanja. Pritom možete odabrati tematiku puzzli, primjerice farmu, more ili grad...

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Na što obratiti pažnju pri kupnji igračaka?

Postoji nekoliko pitanja koja roditelji trebaju postaviti pri kupnji neke igračke:

  • Koja razvojna područja igračka potiče?
  • Koje će vještine moje dijete razviti igrajući se s igračkom?
  • Postoji li više načina na koje se može igrati?
  • Hoće li se s njom moći igrati i narednih par godina?
  • Može li se s njom igrati, kako samo, tako i s drugom djecom?

Budući da je Božić sve bliže, didaktičke su igračke odličan način na koji roditelji svom djetetu mogu priuštiti ne samo zabavan nego i edukativan božićni poklon.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.