Vrtić Igre za djecu 08. rujna 2022.

Kako dijete naučiti na sat i što je to vrijeme?

Foto: Shutterstock ;Kako dijete naučiti na sat i što je to vrijeme?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osjećaj za vrijeme je nešto što mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo, ali djeca trebaju mentalno sazreti kako bi u potpunosti mogli razumjeti taj koncept.

Djeci je teško shvatiti da dan ima 24 sata, jedan sat 60 minuta, a jedna minuta 60 sekundi. Donosimo vam nekoliko savjeta kako djeci kroz igru ​​približiti vrijeme koje je za njih apstraktan pojam.

Vrijeme je nešto što se ne vidi i zato je gledanje na sat mnogo kompliciranije od, recimo, brojanja bombona. Djecu također zbunjuje što se ovdje polazi od nule, a ne od jedinice, i što sat ima 60 minuta, a dan 24 sata. Kako bi mu sve te stvari oko vremena postale jasnije, igrajte se s njim jednostavnu igru. Zamislite određenu radnju te tražite od djeteta procijeniti koliko ona traje: jedan dan, jedan sat, jednu minutu, jednu sekundu. Na primjer, koliko traje zeleno svjetlo na semaforu, šišanje, kupovina, putovanje i slično.

Kada je pravo vrijeme za učenje gledanja na sat?

Dijete od šest godina već donekle razvija pojam vremena i brojke. Njegove dnevne rutine odvijaju se približno u isto vrijeme: ustajanje, odlazak u vrtić, vrijeme za učenje, vrijeme za tjelesni u dvorani, igra u dvorištu, ručak, odlazak kući, izvanvrtićke aktivnosti, odlazak u park, gledanje crtića, večera, priprema za spavanje i odlazak na spavanje.

Taj ritam djeci daje sigurnost i polako stvara osjećaj za vrijeme. Ipak, sa početkom školovanja, većina djece ima dovoljno znanja iz svog svakodnevnog okruženja, pa tada i usvajanje ove vještine postaje brže i spontanije. Učenje na sat, kao i sve ostalo, najbolje se odvija kroz igru, stoga u nastavku donosimo nekoliko kreativnih načina koji će pomoći djetetu da shvati koncept vremena i nauči gledati na sat. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kada je vrijeme za spavanje?

Uzmite nekoliko listova papira i na svakom nacrtajte po jedan sat: prvi neka pokazuje sedam sati (kad dijete ustaje), drugi pola osam (vrijeme odlaska u vrtić ili školu), treći dva (vrijeme ručka), četvrti osam (vrijeme kupanja) i peti recimo devet (vrijeme spavanja). Poredajte listove na zid, s lijeva na desno. Kada dođe vrijeme kupanja, skrenite djetetu pažnju na odgovarajući sat i tako redom. Vjerovali ili ne, ali djetetu će biti potrebno jako malo da upamti raspored kazaljki na nacrtanim satovima i pokazat pravi sat u trenutku kada dođe vrijeme za spavanje.

Sat od kartona

Papirnati tanjur, dvije kazaljke napravljene od kartona i igala kojom ćete sve sastaviti je sve što vam je potrebno da napravite sat. Potom zatražite od djeteta da malu kazaljku stavi na dvojku, a veliku na 12, pa mu kažite: "Sada je dva sata. Što ti radiš u to vrijeme?". Kad vam dijete odgovori nastavite igru ​​pomičući kazaljke i postavljajući odgovarajuća pitanja.

Slikovnice sa satom

Djeca vole čitati slikovnice, pogotovo one sa dodacima. Slikovnice sa satom odlična su stvar za mališane koji se upoznaju s vremenom. One kroz priču pokazuju dan glavnog junaka kada on nešto radi. 

Naučite dijete što je vrijeme kroz rutinu

Govorite u onim odrednicama koje dijete može razumjeti. Pronađite neku aktivnost koju dijete poznaje, koja je dio njegovog svakodnevnog života, i onda razgovarajte o njenom trajanju. "Koliko traje vrijeme za ručak?", “Koliko traje tvoj omiljeni crtani film?”, “Koliko dugo spavamo?”…  Vježbajte na ovaj način kako bi dijete prvenstveno shvatilo da li je nešto kratkotrajno ili dugotrajno.S djetetom možete napraviti i veliki raspored aktivnosti i kraj njega nacrtati koliko je sati u to vrijeme. To će im sigurno biti zabavno, a i pomoći će im u boljem razumijevanju vremena i učenju na sat!

Zaključno, roditelji bi trebali govoriti u onim odrednicama koje dijete može razumjeti. Pronađite neku aktivnost koju dijete poznaje, koja je dio njegovog svakodnevnog života, i onda razgovarajte o njenom trajanju.

Kao što smo već rekli, dijete predškolskog uzrasta neće znati dovoljno matematičkih pojmova da bi razumjelo činjenice kao što su: minuta ima 60 sekundi, sat ima 60 minuta. Umjesto toga, predstavite mu sat kao igru i ne opterećujte se matematikom. I zapamtite, s početkom školovanja, većina djece imat će dovoljno znanja iz svog svakodnevnog okruženja, pa će tada i usvajanje ove vještine biti mnogo brže i spontanije.

 

mama sin dječak Možda te zanima... Što roditelji trebaju naučiti svoje prvašiće? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.