Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 15. prosinca 2019.

10 načina kako naučiti dijete zahvalnosti

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije uvijek jednostavno malom djetetu objasniti što je zahvalnost i zašto bi trebalo biti zahvalno. Kako bi ih naučili tome, svaki roditelj nalazi način koji je njegovom djetetu najprikladniji

Deset je roditelja podijelilo kako oni svoju djecu uče zahvalnosti, piše HuffPost.

Dnevnici zahvalnosti

Kod kuće koristimo dnevnike u koje pišemo na čemu smo zahvalni - u nekima je već označeno što upisati, neki su prazni pa ih dijete mora samo ispuniti. Mislim da su dnevnici sjajan način da svi u obitelji počnu drugačije razmišljati o sitnicama na kojima bismo trebali biti svakodnevno biti zahvalni - napisala je Sacha Susanne.

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju Vrtić

Pišemo male zahvale

Pišemo zahvalnice za svaki primljeni poklon. To je 'izgubljena umjetnost', ali mislim da je važno da se nastavi njegovati - piše Lisa Fischer Foster.

Ritual za večerom

Tražimo od svoje djece da svaku večer imenuju barem jednu stvar na kojoj su zahvalni taj dan, a ako ja i zaboravim, kćerka me podsjeti - napisala je Lisa Ann.

 | Author: Guliver Foto: Guliver Darivanje igrački

Svog sina redovito zamolim da izdvoji igračke s kojima se ne igra i odjeću koju preraste. Kažem mu da ih sačuva za ljude koji si ne mogu priuštiti lijepe nove stvari. Počeo je postavljati pitanja o tome zašto to radi i mislim da mu je otvorilo oči da bude zahvalan na onome dobije - kaže Jennifer Lapaglia.

Možda te zanima... Montessori odgojitelji: Zašto ne silimo djecu na dijeljenje? Vrtić

Prikupljanje sredstava za sklonište za životinje 

Moj sin sakuplja donacije za lokalno sklonište za životinje od svoje šeste godine. Sad mu je 12 godina. Prije dvije godine imenovali su ga 'mladim ambasadorom'. Razgovara s drugom djecom o onom što radi i kako oni mogu pomoći, a za svoj rođendan odvoji dio novca za sklonište - kaže Penny Chatzinoff Schwartz.

Imamo staklenku zahvalnosti

Nakon večere na komad papira napišemo na čemu smo zahvalni i papirić ubacimo u staklenku. Moji sedmogodišnjaci naizmjence pišu i za sestru, dvogodišnjakinju. Kad se staklenka napuni (ili na praznike poput Dana zahvalnosti), naglas čitamo što piše na papirićima i pogađamo tko je što napisao - kaže Teri D'Angelo.

Volontiramo

Suprug i ja tijekom zimskih praznika odaberemo nekoliko udruga i organizacija u čijem pomaganju i djeca mogu sudjelovati, a onda skupa s njima odaberemo s kim želimo podijeliti sredstva i / ili za koga volontirati. "- Ashley Firestone

Doniramo odjeću

Kad izdvojim igračke i preraslu odjeću moje djece (od tri, četiri i pet godina) porazgovaramo o tome zašto to poklanjamo drugim dječacima i djevojčicama - kaže Joanna Mathews.

Možda te zanima... Bonton i pristojnost: Što svako dijete treba znati do 10. godine? Vrtić

Razgovaramo o nepravdi

Pričamo o stvarima na kojima smo zahvalni i ističemo pred djecom ako nešto smatramo nepravednim. Ako na primjer vidimo beskućnike, naglasimo kako smo zahvalni što imamo dom i razgovaramo o tome što možemo učiniti kako bismo pomogli drugima jer je to naša odgovornost - napisala je Ashley Firestone.

Uključili smo se u zajednicu

Kad god se ukaže prilika objasnim im koliko smo sretni i kako je uvijek važno pomoći bližnjima. Pomažu mi odabrati konzerve hrane za lokalno sklonište za beskućnike ili knjige za donirati lokalnoj knjižnici i slično. To su sitnice koje radimo ali koje su bitne - piše Kate Auletta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.